Wykonanie
Proponuję łatwą kolorową
sałatkę ze
śledziem. Idealnie nadaje się na imprezę, czy na świąteczny stół a przy tym nie trzeba obierać niektórych warzyw ani kroić. Mrożonki gotują się raptem pięć minut, zachowują kolory i mają więcej wartości od tych świeżych, często już zwiędłych jarzyn. Niestety trzeba obrać ugotowane
jaja,
cebulkę, posiekać i pokroić w kostkę
kiszonego ogórka, ale przecież to można zlecić pomocnej dłoni, krzątającej się tuż obok. POLECAM...Składniki:
5-6
śledziowych wymoczonych płatów4
jajapaczka
mrożonki marchewka z
groszkiem1 średnia
czerwona cebulka4-5 średnich
kiszonych ogórków250 ml
majonezu (polecam zrobić samemu)150 ml naturalnego gęstego
jogurtu1
jabłko1 łyżeczka
chrzanugarść liści z
pietruszkipęczek
szczypiorkusól,
pieprz,
cukier do smakuPrzygotowanieZobacz, jak robię
sałatkę na filmie1. Wymoczone
śledzie wyjmuję z
wody, w której się moczyły i polewam je
sokiem z cytryny. W tej marynacie leżakują jeszcze około godziny.2. Gotuję
marchewkę z
groszkiem, wrzucając warzywa na gotującą, delikatnie osoloną
wodę około 5 minut. Pilnuję czasu, bo mrożonki szybko się gotują a jarzyny nie mogą się rozlatywać i zmienić koloru. Bardzo dobrze osączam na durszlaku i czekam aż ostygną.3. Rozdrobnioną
cebulkę warto posypać odrobiną
soli i
cukru, by nabrała smaku.4.
Śledzie osączam z nadmiaru płynu i kroję w kostkę. Łącze z
cebulką i pokrojonym
jabłkiem.5. Do sałatki użyłam okrągłej misy przezroczystej o średnicy 20 cm i wysokości 9 cm. Składniki sięgnęły do pełna naczynia.6. Posiekaną
natkę z
pietruszki wrzucam do
majonezu. Dodaję do niego
jogurt,
chrzan i troszkę
soli. Nie słodziłam
sosu majonezowego, bo robiąc
majonez, dodałam do niego sporo
trzcinowego cukru. Proponuję jednak dodać przynajmniej łyżeczkę
cukru do sosu, by złagodzić smak kwaśnych
ogórków i zmienić nieco smak
śledzi. Sos mieszam dokładnie i odstawiam.7.
Jaja ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaje do nich posiekany
szczypiorek. Odrobinkę
solę i delikatnie mieszam.7. Spód salaterki smaruję cienko sosem i wykładam pokrojone
ogórki (warto z nich odebrać nadmiar soku, by nie oddzielał się w trakcie konsumowania sałatki). Smaruje
ogórki cienko
majonezem. Wykładam
śledzie wymieszane z
cebulką i
jabłkiem. Smaruję wierzch
śledzi sosem i wykładam
marchewkę z
groszkiem. Smaruję wierzch warzyw sosem i posypuję wszystko startymi
jajkami. SMACZNEGO!!!