Wykonanie
Sałatka, którą robiłam dzisiaj zadziwiła mnie fantastycznym smakiem. To naprawdę nie są przechwałki. Jeśli nawet nie lubisz
brokułów, w tej kombinacji zyskają Twoje uznanie. Już nie
mogę się doczekać kiedy przetestujecie mój przepis... Bardzo polecam!!!
Składniki1 średni
brokuł3 średnie
marchewki3
jajka ugotowane na twardookoło 120 g
sera żółtego Gouda1
jabłko1
cebula czerwona1 ząbek
czosnkutrochę
szczypiorku lub
natki z
pietruszkisól,
pieprz do smaku
Sos majonezowy do sałatki3-4 łyżki
majonezu (można go rozcieńczyć 1-2 łyżkami
jogurtu, jeśli jest bardzo gęsty)1 kopiasta łyżeczka
musztardy1 łyżeczka
cukruszczypta
soli (opcjonalnie)PrzygotowaniePrzepis na filmie1.
Brokuła dzielę na różyczki. Myję
marchew i
brokuły pod bieżącą
wodą.2. Na sicie do gotowania na parze gotuję przez 2-3 minuty
marchew (w czerwcu, kiedy
marchew jest
młoda można gotować równocześnie z
brokułem). Dokładam różyczki
brokuła. Posypuję warzywa szczyptą
soli i gotuję około 10-15 minut, to zależy od warzyw - dlatego trzeba próbować. Ważne żeby warzywa nie były zbyt miękkie i zachowały naturalny kształt.3. Odcedzam warzywa na sicie i studzę.4. Część warzyw zostawiam do dekoracji.
Marchew,
brokuły,
jajka,
ser,
jabłko - kroję w grubszą kostkę. Drobniej kroję
cebulkę,
szczypiorek a najdrobniej
czosnek. Posypuję szczyptą
soli i
pieprzu. Mieszam.5. Przygotowuje prosty sos do sałatki z podanych wyżej składników. Polecam przepis na domowy
majonez . Dodaję do warzyw. Mieszam i próbuję. W razie potrzeby koryguję smak.Smacznego!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubienia.Pozdrawiam serdecznie Weronika