ßßß Cookit - przepis na Pieczone kotlety z sosem z chili

Pieczone kotlety z sosem z chili

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Wreszcie wykorzystałam kupione w Miami suszone papryki chili Poblano o wdzięcznej nazwie ancho chili. Długo szukałam inspiracji, trafiającej w gusta moich najbliższych. Tym razem oparłam się na kilku ciekawych przepisach kuchni TEX-MEX i tak powstały pieczone kotlety z sosem z chili. Kuchnia meksykańska to kuchnia pełna smaku. Papryka, kukurydza, fasola, pomidory, awokado to najbardziej wyróżniające się składniki. Do tego kmin rzymski, kolendra – to smak Meksyku i annato– naturalny barwnik podkreślający kolor przygotowywanych dań (też przywiozłam, ale jeszcze nie używałam). To wszystko sprawia, że potrawy kuchni meksykańskiej są lubiane i chętnie jedzone przez wszystkich członków mojej rodziny. Bardzo się ucieszyłam, gdy znalazłam internetowy sklep, w którym można kupić ancho chili i podobne suszone papryki – idealne składniki do stworzenia jeszcze większej ilości meksykańskich dań.
Porcja na 56 kotletów
Składniki:
Pasta z chili:
4 suszone ancho chili
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka soli
200 ml wody
1 łyżka oleju rzepakowego
Sos:
pasta z chili
1 słoik (700 ml) pomidorów w zalewie lub 5 dużych świeżych pomidorów
250 ml drobiowego rosołu
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka octu winnego
Kotlety:
1 kg wołowiny
1 jajko
1 łyżeczka soli
6 łyżek pasty z chili
4 łyżki posiekanej kolendry
100 g chleba
250 ml mleka
Sposób przygotowania:
Przygotować pastę z chili. Cebulę i czosnek obrać.
Każdą paprykę naciąć wzdłuż boku, otworzyć i wyjąć ogonek z gniazdem nasiennym i wszystkimi nasionkami.
Przełożyć chili do garnka i zalać je wodą. Wodę z paprykami zagotować, wyłączyć grzanie i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie chili odcedzić i ostudzić.
Przełożyć papryki, cebulę, czosnek, oregano i sól do blendera. Dodać ¼ ilości przygotowanej wody i zmiksować wszystko na gładką masę.
W żeliwnym garnku (lub rondlu) rozgrzać olej rzepakowy, dodać zmiksowaną masę. Smażyć na małym ogniu przez 30 minut – pasta zgęstnieje i ściemnieje. Odstawić.
Piekarnik rozgrzać do 200 °C – termoobieg.
Przygotować kotlety. Chleb namoczyć w mleku.
Mięso zmielić. Chleb delikatnie odcisnąć i również zmielić.
Dodać jajko, sól, posiekaną kolendrę i 6 łyżek przygotowanej pasty z chili.
Wszystko dokładnie wymieszać (jeśli masa będzie zbyt ścisła dodać połowę odciśniętego mleka lub 100 ml wody).
Na dużej, wyłożonej papierem do pieczenia blasze ułożyć mięsne kulki wielkości piłek pingpongowych i wstawić do gorącego piekarnika na 25 minut.
Do garnka z pozostałą pastą chili dodać pokrojone w kostkę pomidory wraz z zalewą, rosół, cukier i ocet.
Wszystko gotować przez 20 minut. Upieczone kotlety nakryć drugą blachą, odstawić na 10 minut.
Ugotowany sos zblendować. Kotlety podawać polane sosem z chili i świeżymi plackami pszennej tortilli .
Pieczone kotlety można przechowywać przez kilka dni w lodówce.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2016/03/pieczone-kotlety-sosem-chili