Wykonanie
Poziom trudnościWreszcie wykorzystałam kupione w Miami suszone
papryki chili Poblano o wdzięcznej nazwie ancho
chili. Długo szukałam inspiracji, trafiającej w gusta moich najbliższych. Tym razem oparłam się na kilku ciekawych przepisach kuchni TEX-MEX i tak powstały pieczone kotlety z sosem z
chili. Kuchnia meksykańska to kuchnia pełna smaku.
Papryka,
kukurydza,
fasola,
pomidory,
awokado to najbardziej wyróżniające się składniki. Do tego
kmin rzymski,
kolendra – to smak Meksyku i annato– naturalny barwnik podkreślający kolor przygotowywanych dań (też przywiozłam, ale jeszcze nie używałam). To wszystko sprawia, że potrawy kuchni meksykańskiej są lubiane i chętnie jedzone przez wszystkich członków mojej rodziny. Bardzo się ucieszyłam, gdy znalazłam internetowy sklep, w którym można kupić ancho
chili i podobne suszone
papryki – idealne składniki do stworzenia jeszcze większej ilości meksykańskich dań.

Porcja na 56 kotletówSkładniki:Pasta z
chili:4 suszone ancho
chili1
cebula3 ząbki
czosnku2 łyżeczki
oregano1 łyżeczka
soli200 ml
wody1 łyżka
oleju rzepakowegoSos:pasta z
chili1 słoik (700 ml)
pomidorów w zalewie lub 5 dużych świeżych
pomidorów250 ml drobiowego rosołu½ łyżeczki
soli2 łyżeczki
brązowego cukru1 łyżeczka
octu winnegoKotlety:1 kg
wołowiny1
jajko1 łyżeczka
soli6 łyżek pasty z
chili4 łyżki posiekanej
kolendry100 g
chleba250 ml
mlekaSposób przygotowania:Przygotować pastę z
chili.
Cebulę i
czosnek obrać.

Każdą
paprykę naciąć wzdłuż
boku, otworzyć i wyjąć ogonek z gniazdem nasiennym i wszystkimi nasionkami.



Przełożyć
chili do garnka i zalać je
wodą.
Wodę z
paprykami zagotować, wyłączyć grzanie i odstawić na 15 minut.


Po tym czasie
chili odcedzić i ostudzić.

Przełożyć
papryki,
cebulę,
czosnek,
oregano i
sól do blendera. Dodać ¼ ilości przygotowanej
wody i zmiksować wszystko na gładką masę.



W żeliwnym garnku (lub rondlu) rozgrzać
olej rzepakowy, dodać zmiksowaną masę. Smażyć na małym ogniu przez 30 minut – pasta zgęstnieje i ściemnieje. Odstawić.


Piekarnik rozgrzać do 200 °C – termoobieg.Przygotować kotlety.
Chleb namoczyć w
mleku.
Mięso zmielić.
Chleb delikatnie odcisnąć i również zmielić.

Dodać
jajko,
sól, posiekaną
kolendrę i 6 łyżek przygotowanej pasty z
chili.

Wszystko dokładnie wymieszać (jeśli masa będzie zbyt ścisła dodać połowę odciśniętego
mleka lub 100 ml
wody).

Na dużej, wyłożonej papierem do pieczenia blasze ułożyć
mięsne kulki wielkości piłek pingpongowych i wstawić do gorącego piekarnika na 25 minut.


Do garnka z pozostałą pastą
chili dodać pokrojone w kostkę
pomidory wraz z zalewą, rosół,
cukier i
ocet.

Wszystko gotować przez 20 minut. Upieczone kotlety nakryć drugą blachą, odstawić na 10 minut.

Ugotowany sos zblendować. Kotlety podawać polane sosem z
chili i świeżymi plackami pszennej tortilli .

Pieczone kotlety można przechowywać przez kilka dni w lodówce.Smacznego!