Wykonanie
Pin It

Za oknem minusowa temperatura musimy więc rozgrzewać się od środka ! Inspiracją do tego dania była dla mnie Bea w kuchni . Przepis nieco zmodyfikowałam, gdyż nie miałam wszystkich składników. Koniecznie muszę zrobić
przyprawę ras el hanout, której użyła Bea, a
póki co zdecydowałam się dodać harrisę. Wprawdzie obie
przyprawy różnią się do siebie dosyć znacznie, harrisa jest zdecydowanie uboższa w aromaty, ale do
soczewicy doskonale pasuje. Natomiast karmelizowana
cebula dodaje zupie słodkawego posmaku, wykorzystam ten pomysł do innych zup. Bardzo mi posmakowała.Polecam też inne rozgrzewające dania, np.
grochową zupę-krem czy rozgrzewający krem z
kalafiora z
chili .Składniki:280 g
soczewicy400 g pokrojonych
pomidorów z puszki3 spore
ziemniaki pokrojone w kostkę1
cebula3 ząbki
czosnku1 łyżka mielonego kuminu1/2 łyżki mielonej
kolendry1/2 łyżeczki harrisy w proszku1,2 litra
wody lub
bulionu*
olej rzepakowysól* do zrobienia
bulionu używam domowej warzywnej pasty bulionowejKarmelizowana
cebula2
cebule2 łyżki
oleju rzepakowego1/2 łyżeczki
cynamonu2 łyżki
brązowego cukru1 mała
papryczka chili (u mnie mrożona)sok z 1/2 małej
cytrynyWykonanie:
Cebulę i
czosnek drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanym
oleju.
Soczewicę dokładnie płuczemy. Do
cebuli i
czosnku dodajemy
przyprawy i jeszcze chwilę przesmażamy, po czym dodajemy pozostałe składniki zupy, oprócz
ziemniaków. Gotujemy aż
soczewica lekko zmięknie, około 15 minut, po czym dodajemy
ziemniaki i gotujemy kolejne 15 minut.Dwie dodatkowe
cebule kroimy w cienkie plasterki, papryczkę pozbawiamy nasionek i kroimy w bardzo drobno.
Cebulę podsmażamy na
oliwie, aż do zbrązowienia, wtedy dodajemy
cukier,
cynamon,
chili i dalej smażymy. Gdy
cukier się rozpuści dodajemy
cytrynę i odstawiamy z ognia.Zupę podajemy z dodatkiem karmelizowanej
cebuli i ewentualnie
jogurtu naturalnego.