ßßß Cookit - przepis na Pasta z ancho chili

Pasta z ancho chili

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Pasta z ancho chili to składnik, który jest często wykorzystywany w meksykańskiej kuchni. U mnie znajdziecie tę pastę w przepisie na pieczone kotlety z sosem chili i kurczka w czekoladowym sosie mole . Można pastę z chili przygotować wcześniej, w większej ilości i przechowywać w lodówce.
Składniki:
4 suszone ancho chili
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka soli
200 ml wody
1 łyżka oleju rzepakowego
Sposób wykonania:
Cebulę i czosnek obrać.
Każdą paprykę naciąć wzdłuż boku, otworzyć i wyjąć ogonek z gniazdem nasiennym i wszystkimi nasionkami.
Przełożyć chili do garnka i zalać je wodą. Wodę z paprykami zagotować, wyłączyć grzanie i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie chili odcedzić i ostudzić.
Przełożyć papryki, cebulę, czosnek, oregano i sól do blendera. Dodać ¼ ilości przygotowanej wody i zmiksować wszystko na gładką masę.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, dodać zmiksowaną masę. Smażyć na wolnym ogniu przez ok. 30 minut – pasta zgęstnieje i ściemnieje.
Przełożyć do słoika, ostudzić i schować do lodówki.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2016/04/pasta-ancho-chili