Wykonanie
Poziom trudnościPasta z ancho
chili to składnik, który jest często wykorzystywany w meksykańskiej kuchni. U mnie znajdziecie tę pastę w przepisie na pieczone kotlety z sosem
chili i
kurczka w
czekoladowym sosie
mole . Można pastę z
chili przygotować wcześniej, w większej ilości i przechowywać w lodówce.Składniki:4 suszone ancho
chili1
cebula3 ząbki
czosnku2 łyżeczki
oregano1 łyżeczka
soli200 ml
wody1 łyżka
oleju rzepakowegoSposób wykonania:
Cebulę i
czosnek obrać.
Każdą
paprykę naciąć wzdłuż
boku, otworzyć i wyjąć ogonek z gniazdem nasiennym i wszystkimi nasionkami.
Przełożyć
chili do garnka i zalać je
wodą.
Wodę z
paprykami zagotować, wyłączyć grzanie i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie
chili odcedzić i ostudzić.
Przełożyć
papryki,
cebulę,
czosnek,
oregano i
sól do blendera. Dodać ¼ ilości przygotowanej
wody i zmiksować wszystko na gładką masę.
Na patelni rozgrzać
olej rzepakowy, dodać zmiksowaną masę. Smażyć na wolnym ogniu przez ok. 30 minut – pasta zgęstnieje i ściemnieje.
Przełożyć do słoika, ostudzić i schować do lodówki.
Smacznego!