ßßß Cookit - przepis na karczochy marynowane w oleju

karczochy marynowane w oleju

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam karczochy! Dużo czasu zajęło zanim potrafiłam sama je przyrządzić. Najlepsze są ich "serca" czyli młoda odmiana malutkich karczochów ale dziś kupiłam te duże. Dwa karczochy wystarczyły abym mogła zamknąć ich smak w słoiczkach na dłużej. Dodaje je potem do makaronów, zapiekanek czy pizzy.
Składniki:
2 duże karczochy
szklanka octu
pół szklanki wody
łyżeczka soli
łyżeczka chilli w płatkach
łyżeczka oregano
olej słonecznikowy
ząbek czosnku
Karczochy oczyszczam. Odcinam nogi i górę na wysokości około 1/3 karczocha. Odrywam zgrubiałe listki z zewnątrz.
To co zostało z karczocha dzielę na ćwiartki. Wycinam część z włoskami.
Przygotowuję marynatę z octu, wody i soli i zagotowuję. Dodaję podzielone karczochy i doprowadzam do wrzenia. Gotuję maksymalnie 5 minut. Aby nie ściemniały można je włożyć do soku z cytryny ale gotowanie w marynacie i tak je wybieli.
Następnie odcedzam je z marynaty i odstawiam do wystygnięcia. Do słoiczków wkładam ciasno karczochy, posypuję plasterkami czosnku i przyprawami, zalewam olejem. Tak przygotowane słoiczki mogą stać do pół roku.
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2012/12/karczochy-marynowane-w-oliwie.html