Wykonanie
Z ankiety, którą umieściłam jakiś tydzień temu na blogu wynika, że największą popularnością cieszą się szybkie obiady i kolacje. Dlatego dziś pomysł na
makaron z sosem
napoli (
pomidorowym), w wersji taniej rzecz jasna. Zamiast używać
pomidorów w puszce wykorzystałam
koncentrat pomidorowy.Mam nadzieję, że Wam zasmakuje :)
Ilość składników dla 2 osób.Składniki:*
makaron typu penne (200 g)*1 łyżka
oleju rzepakowegosos:*4 łyżki czubate
koncentratu pomidorowego*2 łyżki
oleju rzepakowego*zimna
woda (130 ml)*2 ząbki
czosnku*1/2 płaskiej łyżki
soli*płaska łyżka
oregano*płaska łyżka
bazyliiPrzygotowanie:
Makaron gotuję al'dente według przepisu na opakowaniu.Przygotowuję sos.Do rondelka wlewam
wodę,
olej,
koncentrat pomidorowy i razem mieszam.
Czosnek zduszam w prasce i również dodaję do sosu.Podgrzewam sos, mieszając co chwilę, aż się zagotuję. Wtedy dodaję
oregano,
bazylię i
sól. Mieszam jeszcze 1 minutę. Sos powinien być nie za gęsty, jeśli jednak za dużo
wody odparuje podczas gotowania, polecam dolewać po 1 łyżce
wody (dolać łyżkę
wody, wymieszać i zobaczyć czy konsystencja jest już odpowiednia, jeśli nie dodać kolejną łyżkę. Jeśli sos
zrobi się za rzadki, wystarczy trochę dłużej go pogotować, aby zbędna
woda odparowała - polecam jednak w tym przypadku cały czas mieszać sos, aby kontrolować czy się nie przypali).Na patelnie wlewam łyżkę
oleju i podgrzewam.Następnie wrzucam ugotowany
makaron i podsmażam przez minutę mieszając go cały czas.Dodaję przygotowany sos i mieszam razem. Ważne, aby sos dotarł do wszystkich zakamarków
makaronu.Podaję gorący.Smacznego!