Wykonanie
Jeżeli piekarnik nie działa, a w domu jest tylko
mąka,
sól i
woda, to nic. Można wyczarować pyszne podpłomyki w kilkanaście minut. Doskonałe do zupy, jako dodatek do dipów i przegryzka do sałatek. Bez
drożdży i
proszku do pieczenia. To taka rustykalna, pełnoziarnista maca.Nawet małe dzieci poradzą sobie z ich upieczeniem i z powodzeniem mogą zostać zaangażowane do tworzenia tych prostych „chlebków”. Nie potrzeba stolnicy ani wałkowania, formujemy je w palcach nadając dowolny kształt. Szybko,
razowo, smacznie. Niejednej babci lub prababci zakręci się łezka szczęścia w oku, gdy zobaczy takie cudeńka. Bo pewnie niejeden raz wypiekały je w swojej młodości…
Składniki (na około 10 małych podpłomyków)1 szklanka
mąki razowej orkiszowej1 szklanka
mąki razowej żytniej¾ szklanki ciepłej
wody1-2 łyżki suszonego niedźwiedziego
czosnku0,5 łyżeczki
oregano0,5 łyżeczki
solimąka razowa do podsypania podpłomyków
Przygotowanie
Mąki wymieszać w misce z
solą i
ziołami. Powoli wlewać
wodę i wyrabiać ciasto. Składniki powinny się dobrze połączyć, a ciasto
mieć dość luźną konsystencję. Formować z ciasta kulki i obsypując
mąką formować w dłoniach placki o grubości około 0,5 cm. Posypać odrobiną
mąki, aby nie kleiły się do patelni. Kłaść na rozgrzaną patelnię i piec na średnim ogniu z obu stron, aż placuszki stwardnieją i odrobinę się „wybrzuszą”.