ßßß
Ostatnio podobne danie jadłam podczas urlopu w Holandii. Pamiętam, że bardzo przypadło nam do gustu. Oglądając zdjęcia z tamtego czasu, znalazłam jedno, na którym ja i mój A. zajadaliśmy się tym daniem w jednej z holenderskich knajpek. I to skłoniło mnie do jego przygotowania w domu. Ekstra cienkie i długie frytki, soczysty kurczak, żółty ser, pyszna sałatka i mocny sos czosnkowy to właśnie to, czego było nam dzisiaj trzeba :)Składniki:2 piersi z kurczaka500 g fasolki szparagowej zielonejfrytki super long Aviko 600g1/4 główki kapusty pekińskiejgarść świeżego szpinaku15 dag żółtego serapomidorki koktajlowesos czosnkowy:200 ml jogurtu naturalnego3 ząbki czosnkuszczypta soliszczypta cukrukilka kropel soku z cytrynyprzyprawy:słodka papryka, chili, kolendra, kmin rzymski, czosnek, tymianek, oregano, gałka muszkatołowa, rozmaryn, pieprz, szczypta cynamonu, sól.ponadto:2 łyżki oleju2 łyżki masłanaczynia do zapiekania1. Kurczaka oczyszczamy z tłuszczu, kroimy w paseczki i hojnie posypujemy przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso ok 5 minut. Na tej samej patelni roztapiamy masło i chwilkę podsmażamy fasolkę szparagową. Frytki rozsypujemy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 210*C i pieczemy do momentu uzyskania złotego koloru.2. Jogurt naturalny przelewamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, cukier i sok z cytryny. Mieszamy i wkładamy do lodówki. Kapustę pekińską kroimy w piórka.3. Dna żaroodpornych naczynek wykładamy ekstra długimi frytkami, na nie kładziemy kawałki kurczaka i ścieramy żółty ser na tarce o dużych oczkach. Zapiekamy ok 8 minut w 200*C. Przed podaniem posypujemy sałatką z kapusty, szpinaku, fasolki i pomidorków. Tak przygotowane danie polewamy sosem czosnkowym.SMACZNEGO :-)
