Wykonanie

Ostatnio podobne danie
jadłam podczas urlopu w Holandii. Pamiętam, że bardzo przypadło nam do gustu. Oglądając zdjęcia z tamtego czasu, znalazłam jedno, na którym ja i mój A. zajadaliśmy się tym daniem w jednej z holenderskich knajpek. I to skłoniło mnie do jego przygotowania w domu. Ekstra cienkie i długie frytki, soczysty
kurczak,
żółty ser, pyszna
sałatka i mocny
sos czosnkowy to właśnie to, czego było nam dzisiaj trzeba :)Składniki:2
piersi z kurczaka500 g
fasolki szparagowej zielonejfrytki super long Aviko 600g1/4 główki
kapusty pekińskiejgarść
świeżego szpinaku15 dag
żółtego serapomidorki koktajlowe
sos czosnkowy:200 ml
jogurtu naturalnego3 ząbki
czosnkuszczypta
soliszczypta
cukrukilka kropel
soku z cytrynyprzyprawy:
słodka papryka,
chili,
kolendra,
kmin rzymski,
czosnek,
tymianek,
oregano,
gałka muszkatołowa,
rozmaryn,
pieprz, szczypta
cynamonu,
sól.ponadto:2 łyżki
oleju2 łyżki
masłanaczynia do zapiekania1.
Kurczaka oczyszczamy z tłuszczu, kroimy w paseczki i hojnie posypujemy
przyprawami. Na patelni rozgrzewamy
olej i podsmażamy na nim
mięso ok 5 minut. Na tej samej patelni roztapiamy
masło i chwilkę podsmażamy
fasolkę szparagową. Frytki rozsypujemy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 210*C i pieczemy do momentu uzyskania złotego koloru.2.
Jogurt naturalny przelewamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek,
sól,
cukier i
sok z cytryny. Mieszamy i wkładamy do lodówki.
Kapustę pekińską kroimy w piórka.3. Dna żaroodpornych naczynek wykładamy ekstra długimi frytkami, na nie kładziemy kawałki
kurczaka i ścieramy
żółty ser na tarce o dużych oczkach. Zapiekamy ok 8 minut w 200*C. Przed podaniem posypujemy
sałatką z
kapusty,
szpinaku,
fasolki i
pomidorków. Tak przygotowane danie polewamy
sosem czosnkowym.SMACZNEGO :-)

