Wykonanie


Bardzo lubię pożywne gulasze i potrawki, ale od jakiegoś czasu staram się, aby serwowane przeze mnie dania były odrobinę lżejsze. Dziś zapraszam na wzbogaconą warzywami sycącą potrawkę z
kurczaka,
brokułu,
groszku, dyni i
włoszczyzny. Oczywiście moje danie jest improwizacją, dlatego zachęcam, aby dodać do niego swoje ulubione warzywa lub
grzyby - świetnie sprawdziłyby się tu
pieczarki,
papryka,
cukinia czy
kukurydza. Ja podałam swoje danie z
kaszą jaglaną, ale oczywiście możemy je podać na
ryżu lub
makaronie. Smacznego:)500 g
udek z kurczaka (bez skóry i kości; można zastąpić je piersią),2 małe
marchewki,2 małe
pietruszki,ćwierć małego
selera,duża
cebula,2 ząbki
czosnku,pół małego
brokułu,kilka łyżek mrożonego
groszku,1/3 szklanki pokrojonej w drobną kostkę dyni (użyłam mrożonej),ok. 2 szklanek
bulionu drobiowego, jarzynowego lub
wody,opcjonalnie 1-2 łyżki
śmietanki 18%,opcjonalnie 1-2 łyżki
mąki do zagęszczenia sosu,
przyprawy do smaku:
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie,
słodka papryka i/lub
ostra paprykaświeże
zioła do posypania potrawy (
natka pietruszki lub/i
koperek)Pokroić
mięso w kostkę, doprawić
solą,
pieprzem i
ziołami prowansalskimi. Obsmażyć na małej ilości tłuszczu do lekkiego zarumienienia, odłożyć. Na patelnię po
mięsie wrzucić plastry
marchewki,
seler i
pietruszkę pokrojone w kostkę oraz drobno posiekaną
cebulę. Smażyć kilka minut, dodać drobno posiekany
czosnek. Po chwili dodać
mięso, zalać całość płynem (tyle, by lekko zakrył składniki), doprawić i dusić na małym ogniu ok. 20-30 minut (lub do czasu, aż
mięso i warzywa będą miękkie). W zależności od tego, jak miękki ma być
brokuł, dodać go na początku lub w połowie duszenia. Na 5 minut przed końcem dodać
groszek oraz
dynię. Aby sos był gęstszy, można dodać
mąkę rozmieszaną w małej ilości
wody lub/i
śmietanki. Posypać świeżymi
ziołami.