ßßß Cookit - przepis na Pieczony schab w aksamitnym sosie

Pieczony schab w aksamitnym sosie

nazwa

Wykonanie

Okazuje się, moi Drodzy, że najlepsze przepisy rodzą się z niczego. Kiedy przychodzi trochę zmęczenia, brak czasu i totalna pustka w głowie, należy zacząć gotować. Właśnie w takim stadium powstało to danie ;). Najpierw Mąż zamarynował mięso, potem dorzuciłam kilka warzyw i powstało coś fantastycznego. Mięciutkie, soczyste mięso, które pewnie nie byłoby tak pyszne, gdybym bardzo się starała. Wy też tak zróbcie, a efekty Was zaskoczą :)
Składniki:
- ok. 500 g schabu (w kawałku, bez kości),
- składniki na marynatę: olej, sól, pieprz, papryka ostra, 1 cebula, 2-3 ząbki czosnku, do posypania na wierzch: sól ziołowa, ognista mieszanka przypraw,
- 3-4 marchewki, 1 duża pietruszka, 2 cebule, kawałek selera, natka pietruszki (wraz z łodygami, cała), koperek (wraz z łodygami, cały),
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Schab marynujemy we wszystkich podanych przyprawach, z wyjątkiem podanych na wierzch - zostawiamy do czasu pieczenia. Cebule kroimy na plasterki, obkładamy mięso, podobnie czosnek (może być w ząbkach, cały). Wkładamy do naczynia z zamknięciem, zamykamy, umieszczamy w lodówce na kilka godzin (można na całą noc). Po kilku godzinach mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy przyprawami, dookoła układamy pozostałe warzywa (w całości). Przykrywamy pokrywką, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni. Pieczemy ok. 1,5 godziny, co jakiś czas zaglądamy i ewentualnie podlewamy powstałym sosem. Po upieczeniu mięso wyjmujemy na deskę, a wszystkie składniki z naczynia miksujemy blenderem aż do połączenia. Jeśli sos będzie bardzo gęsty, dolewamy trochę wody. Gotowy sos umieszczamy w garnku, włączamy kuchenkę, doprowadzamy do wrzenia. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną, gotujemy jeszcze chwilę. Garnek zdejmujemy z kuchenki, do sosu wkładamy upieczone mięso (można pokroić na plastry). Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/11/pieczony-schab-w-aksamitnym-sosie.html