Wykonanie

To będzie wyjątkowy wpis. Wyjątkowy, bo z dedykacją dla wyjątkowej osoby.Niewielu z Was wie, że jesteśmy z Ł. "młodym" małżeństwem (pierwsza rocznica dopiero przed nami). W czerwcu pojawi się na świcie nasza mała, wspólna "babeczka". Jak większość
młodych rodziców musieliśmy przeorganizować nieco nasze życie. Zaczęliśmy od remontu mieszkania. Miało być
cukierkowo-różowo. W końcu urządzanie wspólnego gniazdka powinno należeć do czystych przyjemności. Okazało się jednak, że stanowimy mieszankę wybuchową. Ja, uparty choleryk, który wszystko musi
mieć na już, na teraz, na zaraz. On, uparty flegmatyk-perfekcjonista, który każdą rzecz musi przemyśleć, przeanalizować, przestudiować na spokojnie. Podobno, wbrew pozorom, takie związki są najtrwalsze. Jedno ciągnie w jedną stronę, drugie w drugą i razem spotykają się pośrodku. Nim jednak nauczyliśmy się wypracowywać wspólny kompromis troszkę czasu minęło. W międzyczasie posprzeczaliśmy się kilka
razy. Padło też o kilka słów za dużo (wiadomo, że z moich ust). Nie ma smaczniejszego sposobu na powiedzenie "przepraszam", niż upieczenie czegoś słodkiego dla ukochanej osoby.Tak, torcik jest dla Ciebie Ł. Kiedy zamontujesz mi te rolety i drzwi ? :-)Składniki:
biszkopt szpinakowy125 g
świeżego szpinaku baby1/2 szklanki
oleju rzepakowego2 łyżki
soku z cytryny3/4 szklanki
białego cukru2 łyżki
CUKRU WANILINOWEGO DELECTA3
jajka1 szklanka
mąki pszennej1 czubata łyżeczka
PROSZKU DO PIECZENIA DELECTA
biszkopt jasny3
jajka1/2 szklanki
cukru kryształu1/2 szklanki
mąki1 płaska łyżeczka
PROSZKU DO PIECZENIA DELECTAponcz2 łyżki
soku z cytryny1/4 szklanki
wody1 łyżka
cukrumasa jogurtowa400 g
jogurtu naturalnego400 g
jogurtu greckiego2 łyżki
cukru pudru2
GALARETKI CYTRYNOWE DELECTA400 ml
wodykrem z
serka (do dekoracji)3/4 szklanki
śmietany 30%2 łyżki
cukru pudru250 g
serka mascarponeponadto500 g
truskawek125 g
malin125 g
borówek amerykańskichdo dekoracjiMACZEK SMAK
TRUSKAWKOWY DELECTA DECORDAlistki
miętystokrotkiPieczemy
biszkoptowe blaty.Pieczemy
biszkopt szpinakowy.Liście
szpinaku myjemy, przebieramy i umieszczamy w kielichu blendera. Rozcieramy je na gładką masę. stopniowo dolewając
olej i
sok z cytryny. Całość ponownie miksujemy (dość długo), aby uzyskać jak najgładsze purée.
Jajka miksujemy z
cukrem i
cukrem wanilinowym na puszystą pianę. Dodajemy purée ze
szpinaku i miksujemy całość do połączenia się składników.
Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem oraz
solą. Stopniowo dodajemy do suchych składników
szpinakową mieszankę, cały czas ciasto miksując. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej pergaminem, wysmarowanej
masłem i oprószonej
mąką. Ciasto pieczemy około 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 170*C. Gotowe pozostawiamy w wyłączonym piekarniku, aż całkowicie wystygnie. Następnie ciasto kroimy wzdłuż na dwa blaty (nierówny wierzch ścinamy).Pieczemy
biszkopt jasny.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy
żółtka i
cukier. Masę ubijamy dość długo- musi być gęsta i puszysta. Następnie wsypujemy, przesianą z
proszkiem do pieczenia,
mąkę pszenną. Delikatnie mieszamy ciasto drewnianą łyżką. Wylewamy masę na formę do pieczenia (tortownicę o średnicy 18 cm) wyłożoną pergaminem. Pieczemy
biszkopt w temperaturze 160*C około 30-40 minut. Gotowego pozostawiamy w wyłączonym piekarniku, aż całkowicie wystygnie. Następnie ciasto kroimy wzdłuż na dwa blaty.Przygotowujemy poncz.
Cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie. Mieszankę studzimy. Dodajemy do niej
sok z cytryny.Przygotowujemy masę
jogurtową.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy je do przestudzenia i lekkiego stężenia.
Jogurty ubijamy z
cukrem pudrem na pianę. Wlewamy do nich całkowicie zimne
galaretki. Łączymy składniki i odstawiamy na 10 minut do lodówki (co chwilę sprawdzamy masę, by nie stężała).Składamy ciasto.Blaty
biszkoptowe nasączamy ponczem. Na pierwszym układamy
maliny. Przykrywamy je delikatnie masą
jogurtową (najlepiej łyżką, by
owoce nie uniosły się w
masie). Wykładamy kolejny blat. Na nim układamy
borówki i masę
jogurtową. Układamy trzeci blat, pokrojone w plasterki
truskawki i masę
jogurtową. Całość przykrywamy ostatnim
biszkoptem. Ciasto odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.Przygotowujemy masę
serową.
Śmietanę ubijamy z
cukrem pudrem na sztywną pianę. Stopniowo wkręcamy w nią
serek mascarpone (łyżka po łyżce). Tak przygotowanym kremem pokrywamy wierzch i boki torcika. Ciasto dekorujemy
maczkiem truskawkowym, świeżymi
owocami, kwiatami jadalnymi i listkami
mięty.





