ßßß
Składniki:4 jajka2 łyżeczki zimnej przegotowanej wody60g cukru2 łyżeczki cukru wanilinowego50g mąki pszennej tortowej50g mąki ziemniaczanej1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:230g umytych o odsączonych z wody malin200g śmietanki 30%6 dużych łyżek (kopiate łyżki) jogurtu naturalnego2 łyżeczki cukru waniliowegoDodatkowo:kilka malin do ozdobycukier puder do posypania roladyBiałka ubijamy na sztywno, w między czasie dodając łyżkę zimnej przegotowanej wody.Następnie stopniowo, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy. Ubijamy do momentu, aż piana nie będzie odrywać się od spodu miski. A następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy już na małych obrotach.

Obie mąki mieszamy razem z proszkiem od pieczenia, przesiewamy i stopniowo dodajemy do ciasta, które już ręcznie mieszamy.Używam dużej płaskiej prostokątnej blachy, na którą nakładamy papier do pieczenia.Rozprowadzamy ciasto tak by było równomiernie rozłożone. Pieczemy w temp. 180’C przez ok 20 minut.Upieczone ciasto wyciągamy, nakładamy na górę zwilżoną wodą ściereczkę. Na to deseczkę (ja tak robię) i odwracamy ciasto do góry nogami. Następnie odkładamy blachę, poprawiamy papier na cieście tak by przewrócona góra ciasta leżała równomiernie. I an ten papier do pieczenia kładziemy drugą zwilżoną ściereczkę. W ten sposób kładziemy do wystygnięcia. Robimy to po to, by ciasto nam się łatwiej zrolowało.
Śmietankę 30% ubijamy, dodajemy cukier wanilinowy cały czas ubijając i na koniec dodajemy 6 łyżek jogurtu. Na koniec wrzucamy czyste, odsączone z wody maliny, które rękami delikatnie rozrywamy i mieszamy.Z ostygniętego ciasto delikatnie zdejmujemy papier i nakładamy gotową masę. Pamiętajmy by zostawić z każdej strony czyste brzegi, masa nie będzie się nam wylewać z rolowanego ciasta. Posypujemy cukrem pudrem i układamy co kawałek przeciętą w pół malinę do dekoracji.
Obiecuje Wam, że rolada jest pyszna ! I długo, nie zagości w lodówce ;-))))))