Wykonanie
Dziś
pora, na kolejną roladę ;-) Tym razem
jagodową z
białą czekoladą i
jagodami.Pyszna, puszysta, delikatna ze
śmietanowym wnętrzem, w których ukryte są
jagody.
Podobnie jak: rolada malinowa, rozeszła się w tempie expresowym ;)Składniki:4
jajka2 łyżeczki zimnej przegotowanej
wody65g
cukru2 łyżeczki
cukru wanilinowego55g
mąki pszennej tortowej55g
mąki ziemniaczanej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia2łyżki rozdrobionych
jagódMasa:1 szklanka umytych o odsączonych z
wody jagód250g
śmietanki 30%6 dużych łyżek (kopiate łyżki)
jogurtu naturalnego2 łyżeczki
cukru waniliowegoDodatkowo:2 tabliczki
białej czekolady1 łyżeczka
margaryny do pieczeniakilkanaście
jagód do ozdoby
cukier puder do posypania rolady
Białka ubijamy na sztywno, w
między czasie dodając łyżkę zimnej przegotowanej
wody.Następnie stopniowo, dodajemy
cukier oraz
cukier wanilinowy. Ubijamy do momentu, aż piana nie będzie odrywać się od
spodu miski. A następnie dodajemy po jednym
żółtku i miksujemy już na małych obrotach. Dodajemy 2 łyżki
jagód, które wcześniej dałam do blendera. Sok z nich zmieni roladzie kolor.Obie
mąki mieszamy razem z proszkiem od pieczenia, przesiewamy i stopniowo dodajemy do ciasta, które już ręcznie mieszamy.Używam dużej płaskiej prostokątnej blachy, na którą nakładamy papier do pieczenia.Rozprowadzamy ciasto tak by było równomiernie rozłożone. Pieczemy w temp. 180’C przez ok 20 minut.
Upieczone ciasto wyciągamy, nakładamy na górę zwilżoną
wodą ściereczkę. Na to deseczkę (ja tak robię) i odwracamy ciasto do góry nogami. Następnie odkładamy blachę, poprawiamy papier na cieście tak by przewrócona góra ciasta leżała równomiernie. I na ten papier do pieczenia kładziemy drugą zwilżoną ściereczkę. W ten sposób kładziemy do wystygnięcia. Robimy to po to, by ciasto nam się łatwiej zrolowało.
Śmietankę 30% ubijamy, dodajemy
cukier wanilinowy. Z ostygniętego ciasto delikatnie zdejmujemy papier i nakładamy gotową masę. Posypujemy
jagodami. Pamiętajmy by zostawić z każdej strony czyste brzegi, masa nie będzie się nam wylewać z rolowanego ciasta.
Czekolada rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, dodajemy łyżkę
margaryny Kasi. Polewamy równomiernie
czekoladą i posypujemy od razu
jagodami. Odstawiamy do lodówki na całą noc.