ßßß
Letnie, orzeźwiające ciastowypełnione puszystą masą twarożkową z truskawkami. Ma tyko jedną wadę:zbyt szybko się kończy :)Biszkopt: 3 jajka, 3/4 szklanki cukru,10 dag mąki pszennej, 5 dag mąkiziemniaczanej, 5 łyżek gorącej wody,łyżeczka proszku do pieczenia.Masa: 20 dag półtłustego twarogutrzykrotnie mielonego, 20 dag serkamascarpone, 10 łyżeczek żelatyny,2 limonki, 4 łyżki cukru pudru,3/4 szklanki kremówki, 40-50 dag truskawek.Białka ubiłam z połową cukru. Żółtka utarłam z gorącą wodą i pozostałym cukrem.Obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiałam, wymieszałam z żółtkami.Do masy dodałam pianę z białek, delikatnie wymieszałam.Ciasto włałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiłam do piekarnikarozgrzanego do 180°C, piekłam około 15 minut.Wyjęłam, przełożyłam na lekko wilgotną ściereczkę, zwinęłam w rulon, odstawiłamdo wystygnięcia.Truskawki opłukałam, pozbawiłam szypułek, osuszyłam. Żelatynę rozpuściłam w sokuwyciśniętym z limonek. Twaróg wymieszałam z serkiem mascarpone, ubitą kremówką,cukrem pudrem oraz kwaskowatym sokiem z żelatyną.Masą posmarowałam biszkopt, obłożyłam truskawkami, zwinęłam i wstawiłam do lodówki.Po kilku godzinach posypałam cukrem pudrem i gorzkim kakao.Bardzo smacznie polecam :)