Wykonanie

Letnie, orzeźwiające ciastowypełnione puszystą masą
twarożkową z
truskawkami. Ma tyko jedną wadę:zbyt szybko się kończy :)
Biszkopt: 3
jajka, 3/4 szklanki
cukru,10 dag
mąki pszennej, 5 dag
mąkiziemniaczanej, 5 łyżek gorącej
wody,łyżeczka
proszku do pieczenia.Masa: 20 dag półtłustego
twarogutrzykrotnie mielonego, 20 dag
serkamascarpone, 10 łyżeczek
żelatyny,2
limonki, 4 łyżki
cukru pudru,3/4 szklanki kremówki, 40-50 dag
truskawek.
Białka ubiłam z połową
cukru.
Żółtka utarłam z gorącą
wodą i pozostałym
cukrem.Obie
mąki wraz z
proszkiem do pieczenia przesiałam, wymieszałam z
żółtkami.Do masy dodałam pianę z
białek, delikatnie wymieszałam.Ciasto włałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiłam do piekarnikarozgrzanego do 180°C, piekłam około 15 minut.Wyjęłam, przełożyłam na lekko wilgotną ściereczkę, zwinęłam w rulon, odstawiłamdo wystygnięcia.
Truskawki opłukałam, pozbawiłam szypułek, osuszyłam.
Żelatynę rozpuściłam w sokuwyciśniętym z
limonek.
Twaróg wymieszałam z
serkiem mascarpone, ubitą kremówką,
cukrem pudrem oraz kwaskowatym
sokiem z
żelatyną.Masą posmarowałam
biszkopt, obłożyłam
truskawkami, zwinęłam i wstawiłam do lodówki.Po kilku godzinach posypałam
cukrem pudrem i gorzkim
kakao.Bardzo smacznie polecam :)