Wykonanie

Letnie, orzeźwiające, pyszneciasto. Rozpływa się w ustach i skutecznie wprawia w radosnynastrój. Przepis pochodzi z zeszytumojej Mamy sprzed wielu lat, w którym zastosowałam drobnemodyfikacje :)
Biszkopt: 2
jajka, 8 dag miałkiego
cukru, 6 dag
mąki pszennej, łyżeczka
proszku do pieczenia, 4 dag
mąkiziemniaczanej, łyżka zimnej
wody.
Jajka ubiłam z
cukrem i
wodą, dodałamprzesiane
mąki wymieszane z proszkiemdo pieczenia. Masę przelałam do okrągłejformy wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 190°C, piekłam około 20 minut.Masa makowa: 15 dag
maku, 120 ml
mleka, 12 dag
cukru, 250 g
sera mascarpone,250 g
ricotty, 250 ml kremówki, 7 łyżeczek
żelatyny.
Mak zagotowałam z
mlekiem i
cukrem, wsypałam
żelatynę, dokładnie wymieszałam,odstawiłam do wystygnięcia mieszając od czasu do czasu. Dodałam
ricottę i
mascarpone,oraz ubitą kremówkę. Połączyłam, żeby nie było grudek. Makowy krem wyłożyłam na
biszkopt, wstawiłam do lodówki.Masa truskawkowa: 400 g
truskawek, 3 łyżki
cukru, 130 ml
śmietany 18%, 4 łyżeczki
żelatyny.
Cukier wraz ze
śmietaną podgrzałam, wsypałam
żelatynę, wymieszałam do rozpuszczenia.
Truskawki opłukałam, pozbawiłam szypułek, zmiksowałam z wystudzonym
cukrem i
śmietaną.Tężejącą masę wlałam na ciasto, schłodziłam. Przybrałam
truskawkami i listkami
melisy.
Biszkopt można nasączyć ponczem, albo mocnym naparem
herbaty z cukrem i cytryną.W każdym wydaniu ciasto będzie zachwycać, gwarantuję.Bardzo smacznie polecam :)