Wykonanie
Z zamiłowania do prostoty - kolejna
tarta w prostym wydaniu. Często do nich wracam, ponieważ robi się je szybko i pasują zawsze. Mam jeszcze nadzieję zrobić niebawem w wersji wytrawnej i sądzę, ze również podbije
serca moich najbliższych, a także Wasze.
Banany,
mandarynki,
kiwi i do tego krem budyniowy -
tarta rozkochała w sobie moich znajomych i teraz czas na Was.Pozdrawiam gorąco! ;]
Co potrzebujemy:Ciasto300 g
mąki200 g masła/margaryny100 g
cukru1
jajko2 łyżeczki
proszku do pieczeniaKrem budyniowy0,5 l
mlekakostka masła/margaryny3/4 szklanki
cukru2 czubate łyżki
mąki pszennej2 czubate łyżki
mąki kartoflanki
1. Przystępujemy do robienia kremu budyniowego. Możemy przygotować go już kilka godzin wcześniej iwłożyć do lodówki. 250 ml
mleka zagotowujemy, a drugie 250 ml mieszamy z
cukrem i
mąką. Powstałą "mieszaninę" dolewamy do gotującego się
mleka i cały czas mieszamy, aż
zrobi się gęsta masa. Studzimy ją.Miękkie masło/margarynę rozmiksowujemy i dodajemy do niej przestudzoną masę. Wszystko dokładnie miksujemy.2. Przygotowujemy ciasto.
Mąkę przesiewamy, dodajemy
cukier,
jajko,
masło (w temperaturze pokojowej) i
proszek do pieczenia. Wyrabiamy.
Ciastem obklejamy formę i nakłuwamy widelcem.Pieczemy w 180 stopniach, przez ok 20-25 minut, sprawdzając w trakcie czy jest już gotowa.3. Na przestudzone ciasto wykładamy
owoce (u mnie
banany,
mandarynki i
kiwi) i dekorujemy kremem.