Wykonanie
Na mleku?
Faworki?
Jak to?
A tak to...
Postanowiłam usmażyć
faorki,
niestety okazało się, że zabrakło mi
śmietanyPomysły królami sukcesu...
Postanowiłam zaryzykować z
mlekiem.
Udało się!
Wyszły kruche i maślane...idealne:)

Skład:
- 100 dag
mąki pszennej- 2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia- 20 dag
cukru- 6
jajek- 10 łyżek
mleka- 25 dag masła/margaryny
- 2 łyżeczki
octu [ aby zapobiec wchłanianiu tłuszczu w ciasto ]
- tłuszcz do smażenia [ użyłam
oleju roślinnego ]
-
cukier puder [ do posypania ]
Składniki połączyć, zagnieść ciasto.
Uformować kule.Przekroić na pół.
Każdą część rozwałkować na cienki placek.
Podzielić na cienkie paski ok 2 x 8 cm.
Każdy pasek rozciąć po środku i wywinąć.
Smażyć na złoty kolor w rozgrzanym tłuszczu.
Ostudzone obsypać
cukrem pudrem.
Czas przygotowania to ok 15 minut [ 35 minut wraz ze smażeniem ]