Wykonanie
Nieskromnie
powiem że sernik ten jest przepyszny i rewelacyjnie się prezentuje.
SKŁADNIKI (torownica 22 cm)
BISZKOPT (lub gotowe
biszkopty)2
jajka2 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniacznej2 łyżki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMASA WANILIOWA:1 kg
serka waniliowego z wiaderka lub
twaróg2-3 łyżki
cukrucukier waniliowy3 łyżki
żelatyny¾ szklanki gorącej
wodyMASA TRUSKAWKOWA600 ml
jogurtu naturalnego40 dag
truskawek4 łyżki
cukru3 łyżki
żelatyny¾ szklanki gorącej
wody10
truskawek do dekoracji.
Sposób przygotowania:
BiszkoptOddzielić
żółtka od
białek.
Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka ubić z
cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce
mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z
białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 min. w temperaturze 180 st. CMasa waniliowaJeżeli używamy
twarogu w kostce należy go zmielićW ¾ szklanki gorącej
wody rozpuścić
żelatynę, odstawić do przestygnięcia.Pozostałe składniki masy serowej dokładnie wymieszać, dodać chłodną
żelatynę, wszystko dokładnie połączyć.Masa truskawkowaW ¾ szklanki gorącej
wody rozpuścić
żelatynę, odstawić do przestygnięcia.Umyte i pozbawione szypułek
truskawki zblendować dodać pozostałe składniki oraz
żelatynę i ponownie dokładnie wymieszać.Obie masy odstawi ć do chwili aż zaczną żelować/ tężeć. Jeżeli
jogurt oraz
ser są prosto wyjęte z lodówki masa po przygotowaniu zaczyna bardzo szybko żelować. Dlatego też warto
mieć obok przygotowane naczynie z gorąca
wodą i gdy zajdzie taka potrzeba wstawić miskę z masą go wrzątku, chwile masę pomieszać, wówczas nabierze odpowiedniej konsystencji.Przestudzony
biszkopt pozostawić w tortownicy, na spód wylewać na przemian po 2 łyżki masy waniliowej i truskawkowej. Pozostało mi trochę więcej masy waniliowej więc posmarowałam nią wierzch sernika a na niej ułożyłam
truskawki.