ßßß Cookit - przepis na Rolada biszkoptowo truskawkowa

Rolada biszkoptowo truskawkowa

nazwa

Wykonanie

Potrzebujemy: BISZKOPT: 3 jaja 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej pół szklanki cukru cukier waniliowy szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia kremówka 30% 300ml 2 łyżki żelatyny zimna woda pół kg truskawek
Jaja dzielimy na żółtka i białka, które ubijamy ze szczyptą soli. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany dodajemy miksując żółtka, cukier i cukier waniliowy, na koniec resztę przesianych produktów. Lekko mieszamy, wykładamy do blachy wyłożonej papierem o rozmiarach 30x26 i pieczemy w piekarniku na 180`C około 15 minut. Nie spodziewaj się, że ciasto wyrośnie mocno, będzie płaskie, idealne do zawinięcia rolady. Kiedy biszkopt będzie stygł, zajmij się ubiciem kremówki. W miseczce wsyp żelatynę i zalej ją zimną wodą przez około 10 minut, aż napęcznieje. Następnie rozpuść ją w kąpieli wodnej. Tak przygotowaną żelatynę dołożymy do kremówki razem z 250g zmiksowanych truskawek. Krem odłóż do lodówki żeby się schłodził. Biszkopt rozkrój, namocz obie strony wodą z kilkoma kroplami olejku śmietankowego. Na pierwszą część biszkoptu nałóż połowę kremu i połowę pokrojonych truskawek, zawiń. Z drugim kawałkiem zrób to samo, zawiń go razem z pierwszym. Posyp delikatnie cukrem pudrem i zaimponuj wszystkim domownikom :) Smacznego ! :)
Źródło:http://ugotuj-z-marta.blogspot.com/2015/06/rolada-biszkoptowo-truskawkowa.html