ßßß Cookit - przepis na Biszkopt - baza do wykonania tortu

Biszkopt - baza do wykonania tortu

nazwa

Wykonanie

Torty. Słodkie, pyszne i piękne bomby kaloryczne ,które pojawiają się w naszych domach w chwilach wyjątkowych. Wszyscy jesteśmy ich miłośnikami - i bardzo dobrze! Raz na jakiś czas odrobina słodyczy na pewno nie zaszkodzi :)
A co jest sercem prawdziwego tortu? Oczywiście biszkopt!
SKŁADNIKI: na jeden okrągły biszkopt o średnicy 22cm (do podziału na 2-3 płaty)
4 jajka
4 łyżki gorącej wody
3/4 szklanki cukru (ok. 125g)
1 szklanka mąki (ok.125g)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Robimy to tak:
Żółtka ucieramy z gorącą wodą oraz cukrem do chwili gdy masa nabierze konsystencji "kogla -mogla".
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do naszej żółtkowo-cukrowej masy , musimy pamiętać aby od tej pory mieszać bardzo bardzo delikatnie. Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Łączymy składniki (również delikatnie aby nie opadła piana) i przelewany do blachy tortowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Ciasto należy piec ok 30 min w temperaturze 180 stopni ( UWAGA: nie używamy termoobiegu ponieważ wysuszy biszkopt.)
Przed wyjęciem z piekarnika warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dopieczone w środku.
Biszkopt podajemy w całości - posypany cukrem pudrem, lub po wystygnięciu kroimy na płaty i używany jako bazy do tortu.
Chwila moment i ...GOTOWE :)
Źródło:http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2012/09/biszkopt-baza-do-wykonania-tortu.html