Wykonanie
Torty. Słodkie, pyszne i piękne bomby kaloryczne ,które pojawiają się w naszych domach w chwilach wyjątkowych. Wszyscy jesteśmy ich miłośnikami - i bardzo dobrze! Raz na jakiś czas odrobina
słodyczy na pewno nie zaszkodzi :)A co jest
sercem prawdziwego tortu? Oczywiście
biszkopt!SKŁADNIKI: na jeden okrągły
biszkopt o średnicy 22cm (do podziału na 2-3 płaty)4
jajka4 łyżki gorącej
wody3/4 szklanki
cukru (ok. 125g)1 szklanka
mąki (ok.125g)1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaBiszkopt jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Robimy to tak:
Żółtka ucieramy z gorącą
wodą oraz
cukrem do chwili gdy masa nabierze konsystencji "kogla -mogla".
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do naszej
żółtkowo-cukrowej masy , musimy pamiętać aby od tej
pory mieszać bardzo bardzo delikatnie. Następnie dodajemy przesianą
mąkę oraz
proszek do pieczenia. Łączymy składniki (również delikatnie aby nie opadła piana) i przelewany do blachy tortowej wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułką tartą.Ciasto należy piec ok 30 min w temperaturze 180 stopni ( UWAGA: nie używamy termoobiegu ponieważ wysuszy
biszkopt.)Przed wyjęciem z piekarnika warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dopieczone w środku.
Biszkopt podajemy w całości - posypany
cukrem pudrem, lub po wystygnięciu kroimy na płaty i używany jako bazy do
tortu.Chwila moment i ...GOTOWE :)