ßßß
Cookit - przepis na TORCIK MALINOWO - TRUSKAWKOWY
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
TORCIK MALINOWO - TRUSKAWKOWY
Składniki
Proszek do pieczenia
Czekolada
Śmietana kremówka
Ser mascarpone
Galaretka truskawkowa
Truskawka
Maliny
Mięta
Cukier puder
Biszkopty
Mąka
Cukier
Jajko
Wykonanie
Tort urodzinowy mojego taty. Wykorzystałam chyba najdoskonalszą parę
owoców
:
truskawki
i
maliny
. Do tego masa z
białej czekolady
i puszysty
biszkopt
. Wyszło tak, jak miało wyjść...idealnie!Składniki:
biszkopt
6
jajek
1 szklanka
cukru
kryształu1 szklanka
mąki
1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia
masa z
białej czekolady
200 g
białej czekolady
1/2 szklanki
śmietany 30%
400 g
serka mascarpone
galaretka truskawkowa
400 g
truskawek
2
galaretki truskawkowe
ponadto250 g
malin
125 g
truskawek
listki
mięty
cukier puder
Pieczemy
biszkoptowe
blaty.
Białka
ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy
żółtka
i
cukier
. Masę ubijamy dość długo - musi być gęsta i puszysta. Następnie wsypujemy przesianą
mąkę pszenną
i
proszek do pieczenia
. Delikatnie mieszamy ciasto drewnianą łyżką. Wylewamy masę do tortownicy (o średnicy 23 cm) wyłożonej pergaminem. Pieczemy
biszkopta
w temperaturze 160-180*C około 30-40 minut. Gotowe ciasto dzielimy na 3 blaty.Przygotowujemy masę z
białej czekolady
.
Śmietankę
podgrzewamy.
Czekoladę
kruszymy i umieszczamy w misce. Zalewamy ją gorącą
śmietaną
i mieszamy drewnianą łyżką, aż się rozpuści. Gęstą masę studzimy i odstawiamy do lodówki. Po około 1 godzinie masę ubijamy na sztywną pianę (jak
bitą śmietanę
).
Serek
mascarpone
rozcieramy na puch. Stopniowo dodajemy do niego
mus czekoladowy
. Całość delikatnie mieszamy szpatułką. Masę odkładamy do lodówki.Przygotowujemy
galaretkę truskawkową
.
Truskawki
umieszczamy w kielichu blendera. Rozgniatamy je na jednolity mus. Przekładamy
owoce
do rondelka o grubym dnie i podgrzewamy na wolnym ogniu. Do gorącego musu wsypujemy
galaretki truskawkowe
i mieszamy całość energicznie. Masę odstawiamy w chłodne miejsce - musi prawie całkowicie stężeć.Składamy ciasto.Pierwszy blat umieszczamy na paterze. Smarujemy go masą
czekoladową
(1/3
musu czekoladowego
) zmieszaną z pokrojonymi świeżymi
truskawkami
. Wykładamy drugi blat. Na nim rozsmarowujemy
galaretkę truskawkową
. Wykładamy trzeci
biszkopt
. Wierzch torcika i boki dekorujemy pozostałą masą
czekoladową
i
malinami
. Całość oprószamy
cukrem pudrem
i ozdabiamy świeżymi listkami
mięty
.
Źródło:
http://www.limonkowy.com/2014/05/torcik-malinowo-truskawkowy.html
Przepisy powiązane
sok i skórka z limonki
Babeczki czekoladowo-piernikowe z bitą śmietaną i truskawkamki
Cupcakes
Sernik na Zimno Straciatella z Truskawkami i Galaretką
TORCIK CZEKOLADOWO-TRUSKAWKOWY
Składniki powiązane (0)