Wykonanie
Orzeźwiający, przepyszny, kremowy sernik na zimno z kawałkami
czekolady, puszystym
biszkoptem i
galaretką z kawałkami
truskawek. Wyjątkowy smak, który urzeknie niejednego fana
truskawek.Sernik przygotujemy jeszcze szybciej, gdy zamiast pieczenia
biszkoptu użyjemy gotowych małych biszkopcików.
Biszkopt:2
jajka4 łyżki
cukru1/2 łyżki
mąki tortowej1/3 szklanki
mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniapolowa
cukru waniliowegoMasa:350 ml
śmietanki 30%300 g
serka mascarponefix do ubijania
śmietany3-4 łyżki
cukru pudrucukier waniliowy2,5 łyżki
wiórków kokosowych50 g
gorzkiej czekoladygalaretka truskawkowaok. 300 g
truskawekWszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.Tortownice ze ściąganym pierścieniem (20 cm) wykładamy pergaminem.
Mąki przesiewamy. Oddzielamy
białka od
żółtek.
Na wysokich obrotach miksera ubijamy
białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy
cukier wraz z
cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym
żółtku, po czym małymi partiami wsypujemy
mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z
proszkiem do pieczenia.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka".
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej
wody. Studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy*. Gdy zacznie gęstnieć dodajemy fix wymieszany z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym oraz wiórkami kokosowymi. Powoli, delikatnie mieszając partiami dodajemy
mascarpone. Na końcu wsypujemy startą na tarce o grubych oczkach
czekoladę i za pomocą szpatułki lub łyżki łączymy z masą.Tortownicę smarujemy tłuszczem i wkładamy do niej
biszkopt (lub biszkopciki), a na niego wykładamy masę
serową.Umyte i pokrojone na połówki
truskawki układamy na kremie. Całość zalewamy tężejącą
galaretką.*
śmietankę ubijamy krótko, aby nie wytrąciło się
masłoźródło inspiracji: "Przyjaciółka" 11/2014