Wykonanie
Tort składa się z dwóch kremów, każdy z nich przygotowany jest na bazie
serka mascarpone. Do jednej masy dodałam zmiksowane
truskawki, a do drugiej
wiórki kokosowe.
Maliny wykorzystałam do dekoracji.
Składniki:
Biszkopt:6
jajek,2 szklanki
cukru,8 łyżek
wody,200g
mąki tortowej,200g
mąki ziemniaczanej,1 płaska łyżka
proszku do pieczeniaKrem
truskawkowy:15
truskawek,
serek mascarpone (250g),1 łyżeczka
cukru pudruKrem
kokosowy:
wiórki kokosowe (150g),
serek mascarpone (500g),
śmietana kremówka (200ml),1 kieliszek
likieru kokosowego (opcjonalnie)
Na początek przygotowujemy
biszkopt.
Żółtka ucieramy z
cukrem i
wodą na pianę. Mieszamy obie
mąki z
proszkiem do pieczenia i dodajemy do
żółtek. Ubitą pianę z
białek przekładamy do ciasta.
Biszkopt pieczemy w tortownicy. Temp. 180 st. C, około 35 minut.Przestudzony
biszkopt musimy przekroić w połowie.Miksujemy
truskawki z łyżeczką
cukru pudru. Otrzymany mus łączymy z
serkiem mascarpone. Gotowy krem
truskawkowy wykładamy na
biszkopt i przykrywamy drugim
biszkoptem.
Serek mascarpone mieszamy z wiórkami kokosowymi i
likierem. Ubijamy
śmietanę kremówkę, którą łączymy z masą
kokosową. Krem przekładamy na
biszkopt oraz smarujemy nim boki ciasta. Tort dekorujemy
malinami lub
truskawkami.SMACZNEGO!