ßßß Cookit - przepis na Tort kokosowo-truskawkowy

Tort kokosowo-truskawkowy

nazwa

Wykonanie

Tort składa się z dwóch kremów, każdy z nich przygotowany jest na bazie serka mascarpone. Do jednej masy dodałam zmiksowane truskawki, a do drugiej wiórki kokosowe. Maliny wykorzystałam do dekoracji.
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek,
2 szklanki cukru,
8 łyżek wody,
200g mąki tortowej,
200g mąki ziemniaczanej,
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
Krem truskawkowy:
15 truskawek,
serek mascarpone (250g),
1 łyżeczka cukru pudru
Krem kokosowy:
wiórki kokosowe (150g),
serek mascarpone (500g),
śmietana kremówka (200ml),
1 kieliszek likieru kokosowego (opcjonalnie)
Na początek przygotowujemy biszkopt. Żółtka ucieramy z cukrem i wodą na pianę. Mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy do żółtek. Ubitą pianę z białek przekładamy do ciasta. Biszkopt pieczemy w tortownicy. Temp. 180 st. C, około 35 minut.
Przestudzony biszkopt musimy przekroić w połowie.
Miksujemy truskawki z łyżeczką cukru pudru. Otrzymany mus łączymy z serkiem mascarpone. Gotowy krem truskawkowy wykładamy na biszkopt i przykrywamy drugim biszkoptem.
Serek mascarpone mieszamy z wiórkami kokosowymi i likierem. Ubijamy śmietanę kremówkę, którą łączymy z masą kokosową. Krem przekładamy na biszkopt oraz smarujemy nim boki ciasta. Tort dekorujemy malinami lub truskawkami.
SMACZNEGO!
Źródło:http://esencjawanilii.blogspot.com/2013/04/tort-kokosowo-truskawkowy.html