ßßß
Składniki:Biszkopt:6 jajek,2 szklanki cukru,8 łyżek wody,200g mąki tortowej,200g mąki ziemniaczanej,1 płaska łyżka proszku do pieczeniaKrem truskawkowy:15 truskawek,serek mascarpone (250g),1 łyżeczka cukru pudruKrem kokosowy:wiórki kokosowe (150g),serek mascarpone (500g),śmietana kremówka (200ml),1 kieliszek likieru kokosowego (opcjonalnie)
Na początek przygotowujemy biszkopt. Żółtka ucieramy z cukrem i wodą na pianę. Mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy do żółtek. Ubitą pianę z białek przekładamy do ciasta. Biszkopt pieczemy w tortownicy. Temp. 180 st. C, około 35 minut.Przestudzony biszkopt musimy przekroić w połowie.Miksujemy truskawki z łyżeczką cukru pudru. Otrzymany mus łączymy z serkiem mascarpone. Gotowy krem truskawkowy wykładamy na biszkopt i przykrywamy drugim biszkoptem.Serek mascarpone mieszamy z wiórkami kokosowymi i likierem. Ubijamy śmietanę kremówkę, którą łączymy z masą kokosową. Krem przekładamy na biszkopt oraz smarujemy nim boki ciasta. Tort dekorujemy malinami lub truskawkami.SMACZNEGO!