Wykonanie
Czekoladowy sernik na zimno to ciekawa propozycja na smakowity, nieskomplikowany,
czekoladowy deser. Sernik jest prosty w przygotowaniu, a jeżeli zamiast pieczenia
biszkoptu użyjemy
kakaowych, okrągłych biszkopcików to jeszcze szybciej go przyrządzimy.Deser idealny na niedzielny podwieczorek lub np. walentynkowy wieczór.
Biszkopt:2
jajka4 łyżki
cukru1/2 łyżki
mąki tortowej1/3 szklanki
mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniapolowa
cukru waniliowegołyżka
kakaoMasa serowa:200 g
gorzkiej czekolady500 g
mascarpone250 ml
śmietanki kremówki 30%1/2 szklanki
cukru pudru2
fixy do ubijania
śmietanyPolewa czekoladowa:60 g
czekolady mlecznej60 ml
śmietanki kremówkiWszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Tortownice ze ściąganym pierścieniem (20 cm) wykładamy pergaminem.
Mąki przesiewamy. Oddzielamy
białka od
żółtek.
Na wysokich obrotach miksera ubijamy
białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy
cukier wraz z
cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym
żółtku, po czym małymi partiami wsypujemy
mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z
kakao oraz
proszkiem do pieczenia.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Studzimy.
Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Studzimy do momentu całkowitego wystudzenia jednak do momentu aż
czekolada nadal będzie płynna.Kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec dodając
cukier puder wymieszany z
fixem (pamiętajmy, że
śmietanki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się
masło).W osobnym naczyniu miksujemy
mascarpone stopniowo dodając
czekoladę. Na końcu łączymy z ubitą
śmietaną i delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji.
Boki formy w której piekliśmy
biszkopt smarujemy
masłem i na jej dnie umieszczamy
biszkopt. Wykładamy przygotowaną masę, wyrównujemy i umieszczamy w lodówce na kilka godzin a najlepiej całą noc.Gdy sernik stężeje przygotowujemy polewę:Kremówkę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia), zdejmujemy z ognia, wrzucamy drobno połamaną
czekoladę i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej kuwertury.Gdy lekko przestygnie
czekoladą polewamy wierzch ciasta.Sernik dodatkowo można ozdobić
bitą śmietaną dodatkiem
kakao oraz wisienkami koktajlowymi.