ßßß Cookit - przepis na Walentynkowa Czekoladowa Rolada z Mascarpone i Serduszkową Galaretką

Walentynkowa Czekoladowa Rolada z Mascarpone i Serduszkową Galaretką

nazwa

Wykonanie

Roladka z puszystym kakaowym biszkoptem, z delikatną masą na bazie kremówki i mascarpone, której środek stanowi galaretkowe serce, wierzch oblewa aromatyczna czekolada, a wierzchołek zdobią wisienki koktajlowe oraz kryształki galaretki to propozycja idealna na Walentynkowy wieczór i romantyczną kolację. Ciasto bardzo efektownie się prezentuję i jest z pewnością jest ciekawym pomysłem na Walentynkowy prezent.
Biszkopt:
3 jajka
6 łyżek cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
cukier waniliowy
Masa:
300 g serka mascarpone
150 g schłodzonej śmietanki kremówki 30%
ok. 4-5 łyżek cukru pudru
czubata łyżka żelatyny-fix w proszku
galaretka wiśniowa
Polewa:
70 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną)
70 ml śmietany kremówki 30%
Galaretkę rozpuszczamy w ok. 400 ml gorącej wody i gdy lekko przestygnie wlewamy do wysokich naczyń, np. szklanek, a najlepiej użyć plastikowych jednorazowych kubeczków. Umieszczamy w lodówce do całkowitego stężenia.
Biszkopt:
Formę (ok. 21x28cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypujemy mąki, proszek do pieczenia oraz kakao.
Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175-180 stopni. Pieczemy ok. 15-20 minut do "suchego patyczka".
Tuż po upieczeniu biszkopt przekładamy do formy keksowej o wielkości ok. 9x20cm (papierem do dołu).
Pozostawiamy do ostygnięcia.
Masa:
Kremówkę ubijamy pod koniec dodając cukier puder wymieszany z żelatyną fix. Mascarpone chwilkę miksujemy, a następnie stopniowo dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Na dno formy z biszkoptem wykładamy ok. 1-1,5 cm warstwę masy i umieszczamy w lodówce do lekkiego stężenia.
Galaretkę ostrożnie wyjmujemy z naczyń (warto delikatnie obkroić ścianki kubeczka za pomocą cienkiego noża).
Za pomocą niedużej foremki w kształcie serca wykrawamy sercowy słupek przez całą długość galaretki.
Galaretkę wykładamy na środek roladki (do góry nogami - gotowe ciasto będzie odwrócone).
Całość zalewamy pozostałą masą serową i pozostawiamy do stężenia na kilka godzin, a najlepiej całą noc w lodówce.
Po tym czasie ciasto odwracamy i zdejmujamy papier do pieczenia.
Polewa Czekoladowa:
Kremówkę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie zdejmujemy z ognia, wrzucamy drobno połamaną czekoladę i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Czekoladą polewamy wierzch ciasta.
Gdy lekko przestygnie możemy przystroić wisienkami koktajlowymi oraz galaretką, która pozostała z wykrojonych serduszek.
źródło inspiracji: Zszywka.pl
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2015/02/walentynkowa-czekoladowa-rolada-z.html