Wykonanie
Roladka z puszystym
kakaowym biszkoptem, z delikatną masą na bazie kremówki i
mascarpone, której środek stanowi
galaretkowe serce, wierzch oblewa aromatyczna
czekolada, a wierzchołek zdobią wisienki koktajlowe oraz kryształki
galaretki to propozycja idealna na Walentynkowy wieczór i romantyczną kolację. Ciasto bardzo efektownie się prezentuję i jest z pewnością jest ciekawym pomysłem na Walentynkowy prezent.
Biszkopt:3
jajka6 łyżek
cukru1/2 szklanki
mąki tortowej3/4 łyżki
mąki ziemniaczanej3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
kakaocukier waniliowyMasa:300 g
serka mascarpone150 g schłodzonej
śmietanki kremówki 30%ok. 4-5 łyżek
cukru pudruczubata łyżka
żelatyny-fix w proszku
galaretka wiśniowaPolewa:70 g
czekolady gorzkiej (lub pół na pół z
mleczną)
70 ml
śmietany kremówki 30%Galaretkę rozpuszczamy w ok. 400 ml gorącej
wody i gdy lekko przestygnie wlewamy do wysokich naczyń, np. szklanek, a najlepiej użyć plastikowych jednorazowych kubeczków. Umieszczamy w lodówce do całkowitego stężenia.
Biszkopt:Formę (ok. 21x28cm) wykładamy pergaminem.
Mąki przesiewamy. Oddzielamy
białka od
żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy
białka na sztywną pianę. Następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy
cukier wraz z
cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym
żółtku, po czym małymi partiami wsypujemy
mąki,
proszek do pieczenia oraz
kakao.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175-180 stopni. Pieczemy ok. 15-20 minut do "suchego patyczka".
Tuż po upieczeniu
biszkopt przekładamy do formy keksowej o wielkości ok. 9x20cm (papierem do dołu).Pozostawiamy do ostygnięcia.Masa:Kremówkę ubijamy pod koniec dodając
cukier puder wymieszany z
żelatyną fix.
Mascarpone chwilkę miksujemy, a następnie stopniowo dodajemy ubitą
śmietanę i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Na dno formy z
biszkoptem wykładamy ok. 1-1,5 cm warstwę masy i umieszczamy w lodówce do lekkiego stężenia.
Galaretkę ostrożnie wyjmujemy z naczyń (warto delikatnie obkroić ścianki kubeczka za pomocą cienkiego noża).Za pomocą niedużej foremki w kształcie
serca wykrawamy
sercowy słupek przez całą długość
galaretki.
Galaretkę wykładamy na środek roladki (do góry nogami - gotowe ciasto będzie odwrócone).Całość zalewamy pozostałą masą
serową i pozostawiamy do stężenia na kilka godzin, a najlepiej całą noc w lodówce.Po tym czasie ciasto odwracamy i zdejmujamy papier do pieczenia.
Polewa Czekoladowa:Kremówkę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie zdejmujemy z ognia, wrzucamy drobno połamaną
czekoladę i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji.
Czekoladą polewamy wierzch ciasta.Gdy lekko przestygnie możemy przystroić wisienkami koktajlowymi oraz
galaretką, która pozostała z wykrojonych serduszek.
źródło inspiracji: Zszywka.pl