Wykonanie
Tiramisu już dłuższy czas za mną chodziło... ale w lodówce miałam tylko jeden
serek mascarpone więc trzeba było pokombinować z czymś innym.... padło na roladę :)
Biszkopt do niej powstał na bazie wcześniej publikowanej rolady śmietanowej . Masa to radosna twórczość ale całość wyszła wspaniale. Mięciuteńka i delikatna w smaku. Błyskawiczna w przygotowaniu a przy tym efektowna. Polecam Wam baaaardzo :)Składniki:3
jajka5 łyżek wrzątku1 kopiata łyżka
kawy rozpuszczalnej150g
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego (klik)100g
mąki tortowej50g
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaskładniki na masę:250 ml
śmietany kremówki 36%3 łyżki
cukru pudru250g
serka mascarpone2 łyżki
likieru kawowego kahlua lub domowego (klik)2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej1 łyżka wrzątkuponadto:
kakao do posypaniadodatkowo
likier do polania (opcjonalnie)
Mąki przesiać i wymieszać z
proszkiem do pieczenia.
Kawę rozpuścić w 5 łyżkach wrzątku.
Jajka ubić bardzo dokładnie z wrzątkiem (tym z dodatkiem
kawy). Następnie nie przerywając dodać
cukier waniliowy i zwykły oraz wsypać wymieszane
mąki. Ubijać jeszcze przez chwilę. Blachę (34x36 tą z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nią ciasto i dokładnie równo rozprowadzić na całości. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 12-14 minut w temp. 210 stopni. Podczas gdy
biszkopt się piecze przygotowujemy na blacie wilgotna ściereczkę, która równo rozkładamy . Posypujemy ją lekko
cukrem pudrem. Gdy
biszkopt się upiecze postępujemy szybko. Wykładamy go sprawnym ruchem odwracając blachę do góry nogami na ściereczkę, następnie zdejmujemy delikatnie i równo ciągnąc papier do pieczenia. Teraz zwijamy szybko roladę razem ze ściereczką (od siebie do góry). Zostawiamy w ściereczce do wystygnięcia.
Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy
cukier i jeszcze chwilę ubijamy.
Serek mascarpone miksujemy lekko.
Kawę rozpuszczamy we wrzątku dokładnie, gdy przestygnie dodajemy
likier i dobrze mieszamy. Cały czas miksując dodajemy powoli do
serka mascarpone. Na koniec dodajemy do
serka partiami
śmietanę (nie odwrotnie!). Miksujemy jeszcze chwilę.Roladę delikatnie rozwijamy. Odkładamy z masy 2-3 łyżki do dekoracji a resztą smarujemy
biszkopt pozostawiając mały nieposmarowany pasek wzdłuż od góry. (jeśli posmarujemy roladę na całej powierzchni wówczas przy zawijaniu część
śmietany "wyjdzie" nam na końcu. Zwijamy roladę i układamy zakończeniem pod spód i wstawiamy do lodówki celem schłodzenia na ok 1 godz. Gdy rolada się schłodzi smarujemy pozostałą masą wierzch i boki
śmietany i dodatkowo dekorujemy górę Posypujemy
kakao. Przechowywać w lodówce. Podawać ewentualnie lekko polaną
likierem jajecznym (klik) lub
kawowym (klik)Smacznego :)źródło: przepis własny