Wykonanie
Polecam Waszej uwadze przepyszną roladę tiramisu. Jest po prostu rewelacyjna i jestem pewna, że zachwyci się nią każdy kto tylko jej spróbuje. Masa jest błyskawiczna i do tego smakuje jak
lody kawowe. Jedyną wadą tej rolady jest to, że jest po prostu zbyt mała dlatego następnym razem zwiększę proporcje.
ŹródłoSkładniki na
biszkopt:3 duże
jajka2 łyżki drobnego
cukru3,5 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w 1,5 łyżki gorącej
wody, ostudzona1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaBiałka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę. Dosypać
cukier i dalej ubijać. Dodawać kolejno
żółtka, dalej ubijając. Wsypać
mąki wymieszane z proszkiem, ostudzoną
kawę i delikatnie wymieszać.Blachę o
boku 28 - 34 cm (można mniejszą, ważne, by bardziej przypominała kwadrat niż prostokąt) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę
biszkoptową, wyrównać. Piec około 8 minut w temperaturze 190ºC. Ściereczkę kuchenną (lnianą) wysypać
cukrem waniliowym. Położyć na niej upieczoną, gorącą roladę (wierzchem do ściereczki, natychmiast zdjąć papier). Następnie szybko zwinąć razem ze ściereczką, odstawić do wystygnięcia.Masa kremowa:250 g
serka mascarpone120 ml
śmietany kremówki2 łyżki
likieru kawowego1 łyżeczka
kawy rozpuszczona w 1,5 łyżeczki gorącej
wody, ostudzona2 łyżki
cukru pudruWszystkie składniki (schłodzone!) umieścić w wyższym naczyniu, ubijać jak
bitą śmietanę, aż na
masie będzie pozostawał wyraźny znak od trzepaczek miksera. Ostudzoną roladę rozwinąć, nałożyć krem, znowu zwinąć. Położyć do lodówki na kilka godzin. Przechowywać w lodówce.Smacznego :)