Wykonanie
Dziś mam dla Was przepis na obiecaną w piątek roladę. Jej przygotowanie było dość zaskakujące, w dobrym i złym rozumieniu tego słowa. Dobre już znacie - wspominałam o znakomitym działaniu piekarnika, a co się z tym wiąże - błyskawicznym przygotowaniu rolady. A co było złego?
Nabiłam sobie guza. Na głowie. Złośliwa
kawa uwzięła się na mnie. Wyjmując słoik z
kawą z szafki, wyślizgnął mi się z ręki i spadł prosto na głowę,
potem na płytki. Płytka pękła, na głowie guz, a
kawa cała! Czy to nie złośliwość? Chyba się na mnie obraziła, bo od kiedy mamy ekspres, zaniedbałam swoją rozpuszczalną. Mam za swoje! Mimo przygód, rolada wyszła znakomita. Przepis pochodzi z moich wypieków . Wybaczcie za zdjęcia - nie zdążyłam zrobić przed podaniem, musiałam szybko po,
póki jeszcze nie została zjedzona :)
Składniki na ciasto (blacha 36x24):- 4
jajka,- szczypta
soli,- 2 łyżki
cukru,- 3,5 łyżki
mąki pszennej,- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej,- 1 łyżka
kawy rozpuszczalnej, rozpuszczona w 1,5 łyżce gorącej
wody,- 1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia,Składniki na krem:- 120 ml
śmietany kremówki,- 250 g
mascarpone,- 2-3 łyżki
likieru kawowego,- 1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej, rozpuszczona w 1,5 łyżeczki gorącej
wody,- 2 łyżki
cukru pudru,- dodatkowo:
kakao.
Białka z odrobiną
soli ubijamy na sztywną pianę. Po chwili dodajemy partiami
cukier, a następnie po jednym
żółtku. Wyłączamy mikser, dodajemy partiami zmieszane z
proszkiem do pieczenia mąki i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy ostudzoną
kawę. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 8 minut (kontrolujemy długość pieczenia, moja rolada gotowa była w 6 minut). Rolada nie może być pieczona zbyt długo, gdyż przy zawijaniu popęka. W tym czasie przygotowujemy ręcznik - rozwijamy na blacie, posypujemy obficie
cukrem z
wanilią. Kiedy rolada będzie upieczona, wyjmujemy ją natychmiast z piekarnika i kładziemy na przygotowanym ręczniku papierem do góry. Powolutku go zrywamy, a następnie zawijamy roladę wraz z ręcznikiem. Czekamy do całkowitego wystudzenia.Przygotowujemy krem. Wszystkie składniki (dokładnie schłodzone,
śmietana i
serek muszą być najlepiej całą noc w lodówce) umieszczamy w misie i miksujemy tak, jak
bitą śmietanę. Gdy rolada będzie już zimna, rozwijamy ją, smarujemy kremem, zwijamy i natychmiast (najlepiej owiniętą folią aluminiową) wkładamy do lodówki. Przed podaniem wierzch posypujemy
kakao. Smacznego!!!!!!