Wykonanie
Ponad tydzień temu dopadła mnie i rozłożyła na
łopatki. Bez sił, ni chęci na cokolwiek zniknęłam pod pierzyną. To był debiut, pierwsze z nią spotkanie. Udręczona, po cichu liczę, że się nie
powtórzy...Z okolicznych dat w kalendarzu, dzisiejsza wydawała mi się idealna, by okres rekonwalescencji rozpocząć jakimś fajnym ciachem. Powinno być
słonecznie, zielono i optymistycznie. A jak jest???Wbrew temu co za oknem, mamy wiosnę, a za tydzień Wielkanoc. U mnie w domu święta nie mogą obyć się bez baby. Zwykle króluje drożdżowa, choć czasem zdarzają się odstępstwa. Dziś właśnie jedna z takich innych babek - baba kawowa.
źródło: domowy zeszyt z przepisamiSkładniki na średnią formę babkową z kominkiem:1 szklanka
mąki pszennej tortowej1 szklanka
mąki ziemniaczanej1 szklanka
cukru250g miękkiego
masła4
jaja2 łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 łyżeczki
kawy mielonej1,5 łyżeczki
kawy rozpuszczalnejcukier puder do posypaniaWykonanie:
Masło ucieramy z
cukrem na puch. Stopniowo wbijamy
jaja. Wsypujemy obie
mąki, przesiane wraz z
proszkiem do pieczenia. Całość ucieramy na gładkie ciasto, które następnie dzielimy na 2 części, w proporcji 1:2. Formę smarujemy
masłem i oprószamy
bułką tartą. Wkładamy do niej większą część ciasta, a do mniejszej wsypujemy obydwa rodzaje
kawy i starannie mieszamy. Jasne ciasto przykrywamy warstwą
kawowego. Wygładzamy powierzchnię. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180C. Po upieczeniu babkę lekko studzimy, wyjmujemy z formy i posypujemy
cukrem pudrem.
Życzę Wam Smacznego! :-)