ßßß Cookit - przepis na Babka Kawowa

Babka Kawowa

nazwa

Wykonanie

Ponad tydzień temu dopadła mnie i rozłożyła na łopatki. Bez sił, ni chęci na cokolwiek zniknęłam pod pierzyną. To był debiut, pierwsze z nią spotkanie. Udręczona, po cichu liczę, że się nie powtórzy...
Z okolicznych dat w kalendarzu, dzisiejsza wydawała mi się idealna, by okres rekonwalescencji rozpocząć jakimś fajnym ciachem. Powinno być słonecznie, zielono i optymistycznie. A jak jest???
Wbrew temu co za oknem, mamy wiosnę, a za tydzień Wielkanoc. U mnie w domu święta nie mogą obyć się bez baby. Zwykle króluje drożdżowa, choć czasem zdarzają się odstępstwa. Dziś właśnie jedna z takich innych babek - baba kawowa.
źródło: domowy zeszyt z przepisami
Składniki na średnią formę babkową z kominkiem:
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
250g miękkiego masła
4 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki kawy mielonej
1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem na puch. Stopniowo wbijamy jaja. Wsypujemy obie mąki, przesiane wraz z proszkiem do pieczenia. Całość ucieramy na gładkie ciasto, które następnie dzielimy na 2 części, w proporcji 1:2. Formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wkładamy do niej większą część ciasta, a do mniejszej wsypujemy obydwa rodzaje kawy i starannie mieszamy. Jasne ciasto przykrywamy warstwą kawowego. Wygładzamy powierzchnię. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180C. Po upieczeniu babkę lekko studzimy, wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem.
Życzę Wam Smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2013/03/babka-kawowa-podstepna-grypa-i-pierwszy.html