ßßß
Smakuje dokładnie tak, jak słynny deser, różni się jedynie formą podania ;-). Lekka rolada biszkoptowa wypełniona kremem na bazie mascarpone i kremówki. Nie za słodka, delikatnie kawowa, wilgotna i rozpływająca się ustach... Bardzo wciąga! I do niewątpliwych zalet należy szybkość jej przygotowania, sprawdźcie sami :-).Składniki na biszkopt:3 duże jajkaszczypta soli50 g drobnego cukru do wypieków3,5 łyżki mąki pszennej np. tortowej2 łyżki skrobi ziemniaczanej1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku1/4 łyżeczki proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i skrobię wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, odłożyć.Białka oddzielić od żółtek, umieścić w misie miksera i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dosypywać cukier, łyżka po łyżce, stopniowo, cały czas miksując. Dodać żółtka, nadal ubijając. Wsypać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, kawę w postaci proszku i bardzo delikatnie wymieszać.Blachę o wymiarach 33 x 26 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę biszkoptową, wyrównać szpatułką. Piec około 8 minut w temperaturze 190ºC.W międzyczasie ściereczkę kuchenną (lnianą) oprószyć cukrem pudrem (lub cukrem cynamonowym). Położyć na niej upieczoną, gorącą roladę (wierzchem do ściereczki i natychmiast zdjąć papier z góry). Następnie szybko zwinąć razem ze ściereczką (zaczynając zwijanie od dłuższego boku), odłożyć do wystudzenia. Należy to zrobić póki biszkopt jest jeszcze ciepły, wystudzony biszkopt mógłby popękać.Krem tiramisu:250 g serka mascarpone120 ml śmietany kremówki 30% lub 36%2 łyżki likieru kawowego1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku2 łyżki cukru pudruWszystkie składniki powinny być schłodzone.Wszystkie składniki na krem umieścić w misie miksera (tak, wszystkie razem) i ubijać trzepaczkami miksera, aż powstanie gęsty krem a trzepaczki miksera będą pozostawiały na kremie wyraźny ślad.Ostudzoną roladę rozwinąć, nałożyć krem, zwinąć razem z kremem. Przełożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Kroić po skosie.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).