ßßß Cookit - przepis na Rolada tiramisu

Rolada tiramisu

nazwa

Wykonanie

Smakuje dokładnie tak, jak słynny deser, różni się jedynie formą podania ;-). Lekka rolada biszkoptowa wypełniona kremem na bazie mascarpone i kremówki. Nie za słodka, delikatnie kawowa, wilgotna i rozpływająca się ustach... Bardzo wciąga! I do niewątpliwych zalet należy szybkość jej przygotowania, sprawdźcie sami :-).
Składniki na biszkopt:
3 duże jajka
szczypta soli
50 g drobnego cukru do wypieków
3,5 łyżki mąki pszennej np. tortowej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i skrobię wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, odłożyć.
Białka oddzielić od żółtek, umieścić w misie miksera i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dosypywać cukier, łyżka po łyżce, stopniowo, cały czas miksując. Dodać żółtka, nadal ubijając. Wsypać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, kawę w postaci proszku i bardzo delikatnie wymieszać.
Blachę o wymiarach 33 x 26 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę biszkoptową, wyrównać szpatułką. Piec około 8 minut w temperaturze 190ºC.
W międzyczasie ściereczkę kuchenną (lnianą) oprószyć cukrem pudrem (lub cukrem cynamonowym). Położyć na niej upieczoną, gorącą roladę (wierzchem do ściereczki i natychmiast zdjąć papier z góry). Następnie szybko zwinąć razem ze ściereczką (zaczynając zwijanie od dłuższego boku), odłożyć do wystudzenia. Należy to zrobić póki biszkopt jest jeszcze ciepły, wystudzony biszkopt mógłby popękać.
Krem tiramisu:
250 g serka mascarpone
120 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
2 łyżki likieru kawowego
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku
2 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Wszystkie składniki na krem umieścić w misie miksera (tak, wszystkie razem) i ubijać trzepaczkami miksera, aż powstanie gęsty krem a trzepaczki miksera będą pozostawiały na kremie wyraźny ślad.
Ostudzoną roladę rozwinąć, nałożyć krem, zwinąć razem z kremem. Przełożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Kroić po skosie.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/rolada-tiramisu