Przepyszne rozpływające się w ustach ciasto tiramisu z mocnym akcentem kawy i kakao będzie wyśmienitym deserem dla amatorów słodkości i nie tylko. Z mojego stołu zniknęło błyskawicznie co świadczy o tym jak smakowało moim domownikom.składniki na tortownicę 19 cmbiszkopt4 jajka1 szklanka cukru1 szklanka mąki pszennejłyżeczka proszku do pieczeniamasa2 serki mascarpone po 250 g500 g śmietany kremówki 36%3/4 szklanki cukru pudruszklanka kawy rozpuszczalnej lub parzonej (ostudzonej)4 - 5 łyżek naturalnego kakaoprzepisDo miski przekładamy oddzielone od żółtekbiałka i ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do ubitej piany dodajemy żółtka, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i całość delikatnie mieszamy łyżką .Ciasto wlewamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką tortownicy i pieczemy 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C.Po upieczeniu i wystygnięciu biszkopt przekrawamy na pół .Do miski wlewamy śmietankę kremówkę i ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz stopniowo serekmascarpone .Jedną część biszkopta nasączamy wystudzoną kawą około pół szklanki.Na biszkopt nakładamy połowę masy z serkiem mascarpone a wierzch posypujemy kakao.Na kakao kładziemy drugą część biszkopta odwróconą górną częścią do dołu i nasączamy pozostałą kawą, nakładamy drugą połowę masy i wierzch posypujemy kakao .Tak przygotowane ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki .