Wykonanie
Moi rodzice są małżeństwem od 24 lat. Mieszkam za granicą, więc nie mogłam być z nimi w tym ważnym dla nich dniu. Przyjechaliśmy z mężem 2 tygodnie później i zrobiliśmy im taką niespodziankę... Moja mama uwielbia
czarną porzeczkę, dlatego do
tortu dodałam trochę kwaskowości:) Z kolei
serek mascarpone wraz z ubitą kremówką to sama
słodycz... razem... idealne połączenie. Z miłości dla was, kochani rodzice.
BISZKOPT6
jajek1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżki
kakaoI WARSTWA
dżem porzeczkowy (100%
owoców)KREM (wewnątrz ciasta)2
serki mascarpone1
śmietana 20%2 łyżeczki
cukru pudruKREM (na zewnątrz ciasta)
śmietana 30%2 łyżki
cukru pudruBiszkopt:
Białka oddzielam od
żółtek i ubijam mikserem na sztywną pianę. Dodaję stopniowo połowę
cukru. Piana ubija się długo ale wychodzi sztywna i gładka.
Żółtka ucieram z pozostałą częścią
cukru a następnie dodaje do ubitej piany delikatnie mieszając. Następnie stopniowo dodaje przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i mieszam, aż powstanie gładka puszysta masa. Blachę smaruje tłuszczem i dno obsypuje
bułką tartą. Wylewam
biszkoptową masę. Wstawiam do nagrzanego 180 stopni piekarnika. Piekę około 30minut. Nie wyjmuje od razu z piekarnika tylko zostawiam na jakiś czas w środku przy otwartych drzwiczkach. Taki
biszkopt spokojnie można pokroić na trzy części.I warstwa od dołu: Wystudzony
biszkopt przecinam na trzy części. Pierwszą smaruje
dżemem porzeczkowym.II warstwa (krem): Kremówkę wraz z dwoma łyżkami
cukru pudru ubijam na sztywno. Po łyżce dodaje
serek mascarpone. Ubijam na mniejszych już obrotach do uzyskania konsystencji kremu. Nakładam na drugą warstwę
biszkoptu.Krem (na zewnątrz): Kremówkę z dwoma łyżkami
cukru pudru ubijam na sztywno. Łyżką delikatnie rozprowadzam na torcie.Tort wkładam do lodówki na co najmniej 3 godziny. Mój leżał całą noc i wtedy smakował rewelacyjnie.