Wykonanie
BISZKOPT6
jajek1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżki
kakaoKREM250g
serka mascarpone200ml
śmietany 30%2 łyżki
cukru pudruWARSTWA MALINOWA30dkg
malin2 łyżki
żelatynyBiszkopt:
Białka oddzielam od
żółtek i ubijam mikserem na sztywną pianę. Dodaję stopniowo połowę
cukru. Piana ubija się długo ale wychodzi sztywna i gładka.
Żółtka ucieram z pozostałą częścią
cukru a następnie dodaje do ubitej piany delikatnie mieszając. Następnie stopniowo dodaje przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i mieszam, aż powstanie gładka puszysta masa. Blachę smaruje tłuszczem i dno obsypuje
bułką tartą. Wylewam
biszkoptową masę. Wstawiam do nagrzanego 180 stopni piekarnika. Piekę około 30minut. Nie wyjmuje od razu z piekarnika tylko zostawiam na jakiś czas w środku przy otwartych drzwiczkach. Taki
biszkopt spokojnie można pokroić na trzy części.Krem:
Śmietanę razem z
cukrem pudrem ubijam na sztywno. Dodaje po łyżce
serek mascarpone. Ubijam na mniejszych już obrotach na puszystą masę. Większą część odkładam na krem, a część zostawiam, dodaje do masy łyżkę
kakao- tym dekoruje tort:)Mus malinowy : M
aliny przekładam do garnka i wlewam odrobinę
wody. Podgrzewam do momentu powstania malinowej papki . Następnie dwie łyżeczki
żelatyny zalewam dwoma łyżkami
wody i czekam aż napęcznieje. Mus malinowy przecieram przez sito w celu pozbycia się pestek. I do gorącego dodajemy naszą
żelatynę mieszam i odstawiam do delikatnego stężenia.Przełożenie: Dobrze wystudzony
biszkopt kroję na dwie części. Obie części smaruje musem
malinowym, ale większość tego musu przekładam na dolną warstwę. Wkładam do lodówki, aż masa stężeje. Następnie układam krem
śmietanowy i składam dwa
biszkopty razem. Dekoruje
kakaowym kremem, jeszcze posypka i gotowe:)