Wykonanie
Jedno z moich ulubionych połączeń
smakowych-
czekolada,
kawa i
banan...Roladę robi się bardzo przyjemnie,jeżeli macie już doświadczenie ze zwijaniem
biszkoptu,nie przysporzy Wam kłopotu.
Składniki:4
jajka100 g drobnego
cukru do wypieków4 łyżki
kakao3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia100 g
mąki tortowej
cukier wanilinowy50 g startej
gorzkiej czekoladymasa:250g
serka mascarpone120 ml
śmietany kremówki2 łyżki
likieru kawowego1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej2 łyżki
cukru pudruponadto:2
bananykakao do posypaniaSposób wykonania:Wszystkie składniki na
biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka, z odrobiną
soli, ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po łyżce
cukru i
cukier wanilinowy. Kolejno, ciągle miksując, dodać
żółtka.
Mąkę,
proszek do pieczenia i
kakao przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać, by piana nie opadła. Na koniec wmieszać startą
czekoladę.Blachę o wym. 29x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 170C ok 15 minut.Wyjąć ciasto z piekarnika i położyć na ściereczce tak, by papier do pieczenia był na wierzchu. Zdjąć papier i zwinąć roladę, razem ze ściereczką, wzdłuż dłuższego brzegu. Odstawić do ostygnięcia.Przygotować masę:
Kawę rozpuścić w 1 łyżce
wody. Ostudzić.. Wszystkie składniki na masę zmiksować, do uzyskania konsystencji gęstego kremu, nie za długo, by masy nie zwarzyć.Rozwinąć, jeszcze lekko ciepłą roladę, wyłożyć krem i rozsmarować.
Banany pokroić na kilka kawałków. Rozłożyć na środku ciasta. Delikatnie zwinąć roladę. Włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypać
kakao.Smacznego :)