Wykonanie
Opublikowano 28 kwietnia 2013, autor: M.Z pourodzinową dedykacją dla Paulinkena
Czas przygotowania: 1 , 5 h + 20 min + 3 h (chłodzenie)Składniki :Ciasto
biszkoptowe:4
jaja3/4 szkl.
cukru1 szkl.
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżki
oleju rzepakowegoKrem :500 g
serka mascarpone1/2 szkl.
śmietany 30%cukier wanilinowy3 łyżki
cukru pudru1/2 łyżeczki
aromatu migdałowegoDodatkowo :
kakao1 szkl. mocnej
kawy rozpuszczalnej3 łyżki
likieru amarettoPrzygotowanie :
Jajka należy ubić z
cukrem na sztywno, następnie dodać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
olej. Wszystko dokładnie wymieszać i miksować przez ok. 3 min. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 st. C. i piec przez 45-55 min (w zależności od tego, jak bardzo chcemy
mieć zarumienione ciasto).Czas na krem:
serek mascarpone zmiksować z
cukrem pudrem i
cukrem wanilinowym,
aromatem migdałowym i sztywno ubitą
śmietaną, po czym odstawić masę do lodówki na kwadrans.Gotowy, ostudzony
biszkopt pokroić na niewielkie kawałki. Ułożyć je na dnie formy i równomiernie nawilżyć połową szklanki
kawy zmieszanej z
amaretto (druga połowa nawilży górną warstwę
biszkoptów). Na gotowy spód należy wyłożyć połowę masy, posypać ją warstewką
kakao i ułożyć drugą warstwę nawilżonych
biszkoptów, po czym na górze rozsmarować resztę kremu. Schłodzić!Przed podaniem wierzch ciasta posypać drugą warstwą
kakao (lub mieszanką
kawy rozpuszczalnej i
kakao).Informacje o M.Gotowanie jest moją pasją odkąd pamiętam, a czas spędzony w kuchni odpręża mnie i pozwala na realizację moich szalonych, kulinarnych pomysłów. Oprócz gotowania relaks zapewniają mi medyczne thrillery Robina Cooka i dreszczowce Cobena. Polscy autorzy? J.L. Wiśniewski i A.Sapkowski! Nie jestem singielką, więc pysznymi potrawami rozpieszczam mojego chłopaka. Jeszcze nigdy nie skarżył się na jakość moich wypieków i obiadów, więc... może i Wam przysmakują? :)Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →