Wykonanie
Kiedy 2 dni temu zadałam pytanie na Facebooku nie sądziłam że spotka się to z takim odzewem. Dotyczyło ono wyboru przepisu na blog. I tak niewielką różnicą głosów wygrało wczorajsze ciasto z
piwem i popcornem . Dzisiaj przyszła
pora na babeczki z tiramisu. Pyszne, pulchne i bardzo szybkie:)Zapraszam
Składniki:3
jajka150 g
cukru100 ml
oleju100 ml
likieru tiramisu jeżeli nie masz zastąp innym
likierem np. Advocatem150 g
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaPrzygotowanie:1.
Jajka z
cukrem ubijać za pomocą miksera ok 5-6 min aż powstanie jasna masa.2. Do masy z jakami dodać
olej i
likier tiramisu. Wymieszać.3. Dodać
mąkę wymieszaną z proszkiem i przesianą - dokładnie wymieszać.4. Ciasto wyłożyć do foremki na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami. Piec w piekarniku nastawionym na 175 C z funkcja grzania góra-dół około 20 min. Wystudzić.
Składniki na krem tiramisu:250 g
serka mascarpone100 ml
śmietany 30%30 ml
likier tiramisu1 łyżka
cukru pudruPrzygotowanie:1.
Śmietanę ubić za pomocą miksera na sztywno.2. Dodać do niej
mascarpone,
likier i
cukier. Wszystko ubić mikserem na gładką, gęstą masę.Krem wykładać łyżką na babeczki i obsypywać
kakao.
Smacznego:)