Wykonanie
Czy
pisałam już, że uwielbiam pieczenie (I jedzenie) ciast,
ciasteczek I wszystkich tego typu rzeczy? No a nigdy nie podjelam sie pieczenia cupcakesów. Muffiny tak. Na wszystkie sposoby. Ale dlaczego nie cupcakesy? Poprawiam się oto I zamieszczam moje pierwsze podejście.
Na ciasto (10 sztuk)3
jajka1/3 szklanki
mąki1/3 szklanki
cukru1 łyżeczka esencji waniliowej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaNa krem:100g
mascarpone100ml
śmietany kremówki1 łyżeczka esencji waniliowejKilka łyżek
cukru pudruPiekarnik rozgrzać do 170stopni. Przygotować blachę do babeczek I wyłożyć papilotkami.
Białka ubić mikserem na pianę. Dodać
żółtka I
cukier I delikatnie ubić. Następnie dodać esencję
waniliową I przesianą
mąkę I
proszek do pieczenia. Delikatnie przemieszać łyżką. Nakładać po 2 łyżki ciasta do foremek I piec ok 25minut.
Śmietankę ubić ale nie całkiem na sztywno. Dodać
serek mascarpone,
wanilie I
cukier I wszystko razem ubijać chwile mikserem. Można dodać jakiś
barwnik spożywczy. Ja dodałam różowy :-)Gdy babeczki całkowicie ostygną wyjmujemy z formy I nasączamy czym tam chcemy. Ja wymieszałam kilka łyżek
wody z
likierem orzechowym.Krem wyciskamy przez szpryce. Do moich babeczek urzylam końcówki w kształcie gwiazdy otwartej.Może nie są to najpiękniejsze babeczki, ale za to są przepyszne!Smacznego!