Wykonanie
Banalnie proste do zrobienia, pyszne ciacha :))Z podanej porcji wychodzi około 6
ciastek.
biszkopt:2
jaja1/3 szklanki
cukru ( do całości dopełnić 1 łyżeczką
cukru waniliowego)6 łyżek
mąki (bez czubka, ale nie płaskich)1/3 - 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
olejumasa śmietanowa:200 ml
śmietanki kremówki 30%150 gramów
serka mascarpone2 - 3 łyżki
cukru pudruokoło 5 - 6 połówek
brzoskwiń z puszki
Białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę, dodajemy
cukry, miksujemy około 1 minuty, następnie dokładamy
żółtka,
olej i
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, miksujemy na średnich obrotach nie za długo, tylko do połączenia składników.Dużą blachę ( tą z wyposażenia piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i rozprowadzamy je na papierze. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 8 minut. Studzimy.
Śmietankę ubijamy na prawie sztywno, dodajemy
cukier puder, krótko miksujemy, dodajemy
serek mascarpone i ucieramy wszystko razem (nie za długo, gdyż
śmietanka może nam się ściąć).
Brzoskwinie ścinamy tak, by przypominały
żółtka :)Z
biszkoptu wykrawamy owalne kształty, smarujemy masą i dekorujemy
brzoskwiniami.