ßßß Cookit - przepis na Tort brzoskwiniowy Melba

Tort brzoskwiniowy Melba

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 2 sztuk
cukier 150 gramów
cukier waniliowy 4 sztuk
sól 1 szczypta
mąka tortowa 200 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
olej 150 mililitrów
brzoskwinie, puszka 1 sztuk
płatki migdałowe 30 gramów
zagęszczacz do śmietany 3 sztuk
śmietana kremówka 750 gramów
cukier puder według uznania
Wykonanie:
Jajka, sik cytrynowy, cukier i 1 cukier waniliowy wymieszać ze szczyptą soli i olejem. Małymi porcjami wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Ciasto przełożyć do średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach na złoty kolor. Wystudzić. Odkroić wierzch(krążek grubości 1/3 ciasta) i drobno pokruszyć. Osączone brzoskwinie pokroić w drobną kostkę. Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni, nie przerywając mieszania. Śmietanę ubić na sztywno z zagęszczaczem i pozostałym cukrem waniliowym, dodać brzoskwinie( trochę owoców odłożyć do dekoracji) i wymieszać. Spód tortu posmarować bitą śmietaną z owocami, posypać pokruszonym ciastem i prażonymi migdałami, wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekorować odłożonymi brzoskwiniami i oprószyć cukrem pudrem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5002/Tort-brzoskwiniowy-Melba