ßßß Cookit - przepis na Złociste faworki

Złociste faworki

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 30
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 2,5 szklanek
cukier 0,5 szklanek
jajka 4 sztuk
masło 100 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
olej według uznania
cukier puder według uznania
Wykonanie:
Utrzeć miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Dodać przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia oraz sola, wbić jajka i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto wybić wałkiem (ok. 15 minut). Włożyć na 30 minut do lodówki. Rozwałkować cienko i radełkiem wyciąć paski. Każdy naciąć na 2-3 cm, przez nacięcie przewinąć jeden koniec paska.
W szerokim rondlu rozgrzać olej i partiami usmażyć faworki na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku, układać na półmisku, posypując każdą porcję cukrem pudrem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9986/Zlociste-faworki