Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 30(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 2,5 szklanek
cukier 0,5 szklanek
jajka 4 sztuk
masło 100 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
olej według uznania
cukier puder według uznaniaWykonanie:Utrzeć miękkie
masło z
cukrem i
cukrem waniliowym na puszysta masę. Dodać przesianą
mąkę wymieszana z
proszkiem do pieczenia oraz
sola, wbić
jajka i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto wybić wałkiem (ok. 15 minut). Włożyć na 30 minut do lodówki. Rozwałkować cienko i radełkiem wyciąć paski. Każdy naciąć na 2-3 cm, przez nacięcie przewinąć jeden koniec paska.W szerokim rondlu rozgrzać
olej i partiami usmażyć
faworki na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku, układać na półmisku, posypując każdą porcję
cukrem pudrem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: