Wykonanie
Zaczynam etap babek :) Kupiłam sobie super książkę "Babki i wieńce" C. Bardi, mam również nowiutką formę do pieczenia z kominem. Pierwsze próby pokazały, że ten rodzaj wypieków szybko ma szanse stać się moim ulubionym - robota żadna, ciasto pięknie wypieczone dzięki kominowi. Przy małym nakładzie otrzymujemy 10-12 porcji ciasta, nie jest więc tak, że się nastoimy przy garach a
potem w 5 minut wszystko zniknie, nawet zmywania nie ma za dużo. No ale do rzeczy, jako pierwsza została przeze mnie wykonana pomarańczowa babka proszkowa.....
Ciasto:300g
mąki2 ł
proszku do pieczenia1/4 ł
soli150g miękkiego
masła250g
miękkiego serka (może być z wiaderka)skórka starta z 1-2
pomarańczy350g
cukru3 duże
jajka (u mnie 4 normalne)2 ł
cukru waniliowegoGlazura:200g
cukru pudrułyżka
masłasok z 1
pomarańczy1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni2. Wysmaruj
masłem i wysyp
mąką formę z tuleją (kominem) o wielkości 23-25 cm3. Wymieszaj
mąkę, proszek i
sól4.
Masło,
serek,
cukier wan,
skórkę pomarańczową zmiksuj na głądką masę5. Dodaj
cukier zmiksuj do jasnej masy6. Dodaj po jednym
jajki, miksując tylko do wymieszania składników7. Dodaj
mąkę miksując na wolnych obrotach8. Nałóż do formy, piecz 40-50 minut, do suchego patyczka9. Okrój nożem boki ciasta, żeby odeszło od fotmy, ale jeszcze przez 10-15 minut go nie wyjmuj10. Wyjmij z formy i ostudź na kratce, ruszcieGlazura:Zmiksuj dokładnie wszystkie składnikiPolukruj ciasto.Smacznego :)