Wykonanie
Jestem fanką delikatnych ciast
tortowych, właśnie takich jak rolady :) Chyba każdy się nimi chętnie poczęstuje, bo nie są ciężkie i zapychające :)Nie pamiętam już jak to się dokładnie stało, że zaczęłam robić takie zrolowane wypieki, w każdym razie są one szybkie w zrobieniu i przyjemne w zjedzeniu, a więc polecam :)
Biszkopt:3
jajka¾ szklanki
cukru¾ szklanki
mąkiPłaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 czubata łyżka
kakaoKrem:500ml
śmietany kremówki (30%)1
cukier waniliowy3 łyżeczki
żelatyny*50ml
ajerkoniakuDodatkowo:1 łyżka
cukru pudru do posypania rolady
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy do niej
cukier i miksujemy około 5 minuta, aż się lekko rozpuści, po czym dodajemy
żółtka i miksujemy jeszcze około 5 minut. Na koniec dodajemy zmieszane i przesiane przez sito
mąkę,
proszek do pieczenia i
kakao. Całość delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką i wylewamy na dość dużą blaszkę wyłożoną pergaminem. Warstwa ciasta jest dość cienka.
Biszkopt pieczemy około 18 minut w temperaturze 180°C.Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na około 2 – 3 minuty, by lekko odparowało, a następnie odrywamy delikatnie ciasto od papieru i jeszcze ciepłe zawijamy w rulon w ściereczkę i odkładamy w zimne miejsce do ostygnięcia.
Żelatynę rozpuszczamy w kubku w 2 łyżkach zimnej
wody i pozostawiamy na chwilę ( 2 – 5 minut) by się namoczyła. Po tym czasie kubek z
żelatyną wkładamy go garnuszka z gorącą
wodą i mieszamy do chwili aż
żelatyna się całkowicie rozpuści. Gdy
żelatyna będzie płynna dodajemy do niej około 50 ml kremówki i jeszcze raz mieszamy.Pozostałą
śmietanę ubijamy z
cukrem waniliowym, tak by była lekko ubita, ale nie sztywna. Następnie dodajemy do niej rozmieszaną
żelatynę, która musi
mieć temperaturę pokojową, gdyż, gdy będzie za zimna, zrobią nam się kłaczki, a gdy będzie zbyt ciepła,
śmietana nam opadnie. Jeśli
żelatyna jest zbyt zimna, wystarczy ją na minutkę włożyć do garnuszka z ciepłą
wodą. A jeśli jest zbyt ciepła, wkładamy ją na chwilę do garnuszka zimną
wodą.A więc
żelatynę o temperaturze pokojowej powoli wlewamy do
śmietany i szybko mieszamy łyżką lub szpatułką.Na koniec możemy dodajemy do kremu
adwokata lub innego gęstego
likieru lub pozostawiamy
krem śmietankowy.Zimny
biszkopt powoli rozwijamy ze ściereczki, a następnie smarujemy kremem, pamiętając, by koniec ciasta pozostawić suchy.
Biszkopt zwijamy w roladę i wkładamy do lodówki by ciasto stężało.Przed podaniem ciasto posypujemy
cukrem pudrem.
R E K L A M A