Wykonanie
Wymarzony tort dla wielbicieli Nutelli, czyli
orzechów laskowych i
czekolady. Torcik jest delikatny, lekki i przede wszystkim znakomity w smaku. Każdemu kto lubi takie
czekoladowo-
orzechowe połączenie gorąco polecam upieczenie tego ciasta.
Biszkopt:4
jajka1/2 szklanki
cukru1/4 szklanki
kakao1/4 szklanki
mąki pszennej40 g
mąki ziemniaczanej50
czekolady gorzkiej (lub
mlecznej)1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2
cukru waniliowego (8 g)Krem:250 g
serka mascarpone250 ml
śmietany kremówkiłyżka
cukru z prawdziwa
wanilią (można użyć
cukru waniliowego)4 łyżki
cukru pudrułyżeczka ekstraktu
waniliowego50 g mielonych
orzechów laskowych50 g startej
gorzkiej czekolady1 czubata łyżka nutelli1 łyżeczka
kakaoponadto:50 g
orzechów laskowych50 g
czekoladyTort
Czekoladowy z Orzechami Laskowymi - Sposób przygotowania:
Czekoladę ścieramy na tarce o małych oczkach. Przesiewamy obie
mąki wraz z
kakao i
proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy z nich sztywną pianę. Czynność tę, wykonujemy na wysokich obrotach miksera. Dodajemy
cukier wraz z
cukrem waniliowych (stopniowo po jednej łyżce) ciągle ubijając. Zmieniamy poziom robota na najniższe obroty i dodajemy po jednym
żółtku, a następnie po jednej łyżce mąk wymieszanych z
kakao i
proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypujemy startą
czekoladę.
Powstałą masę przelewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy (23 cm) i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez ok. 15-20 minut (do suchego patyczka).
Śmietanę ubijamy, wsypujemy
cukier z
wanilią,
cukier puder, a następnie stopniowo dodajemy
mascarpone. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy zmielone
orzechy, do drugiej
czekoladę, nutellę i
kakao, a następnie oba kremy mieszamy do otrzymania gładkich konsystencji.
Biszkopt przecinamy na dwie części.Na dolny blat ciasta wykładamy masę
czekoladową, a na nią krem z
orzechami. Całość przykrywamy górną częścią
tortu i posypujemy siekanymi
orzechami laskowymi oraz
czekoladą.