ßßß
Składniki:Biszkopt (upiekłam dwa):5 jajek1/4 szklanki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki mąki pszennej2/3 szklanki cukru1 łyżeczka cukru z wanilią1/4 szklanki kakao1/4 szklanki olejuKrem:400 g śmietany kremówki1 szklanka cukru pudru2 łyżeczki cukru z waniliąok. 400 g serka mascarponeok. 1/4 szklanki kakaopół tabliczki czekolady (dałam pół na pół - białą i gorzką)dżem (pół słoika) do przekładania (w moim przypadku był to dżem porzeczkowy)Do nasączenia:1 szklanka wrzątku2 łyżeczki kakao1 łyżeczka cukruPrzygotowanie:Biszkopt:Oddzielamy białka od żółtek, z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, żółtka, cukier waniliowy, kakao i olej. Delikatnie mieszamy.Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na 30-35 minut (zależy od piekarnika, ja piekłam 40 minut).Krem:Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem na niemal sztywno. Dodajemy kakao, mascarpone i miksujemy. Dodajemy też posiekaną czekoladę. Uwaga! Miksujemy spokojnie, by śmietany nie rozwarstwić.Biszkopt kroimy na 3 części (ja swój przekroiłam na 2 części, żeby konstrukcja wytrzymała).Pierwszy płat biszkoptu kładziemy, nasączamy go kakao zaparzonym z wrzątku, kakao i cukru. Na to dżem, krem i znów biszkopt, nasączenie, dżem i krem. Potem trzeci biszkopt, ale tego już nie smarujemy dżemem.Tort dekorujemy i wstawiamy do lodówki na całą noc.Źródło: kotlet.tvJeśli chcecie zobaczyć jak zrobić tort w kształcie torebki to zapraszam tutaj . Niestety nie zrobiłam własnej fotorelacji, ponieważ praca nad tortem przeciągnęła się do późnych godzin nocnych, ale jeśli ktoś ma jakieś pytania dot. szczegółów, to chętnie odpowiem.
