Wykonanie
Znane i lubiane ciasto na wszelkie dziecięce uroczystości, przygotowane na
marchewkowym soku przecierowym. Najczęściej do ciasta dodawany jest Kubuś (skąd nazwa), ale warto poeksperymentować z różnymi
smakami i różnymi przecierami (piękny kolor i smak
daje przecier
burak -
marchew -
dynia). Ciasto jest interesujące i orzeźwiające, a
biszkopt mocno nasączony ponczem
cytrynowym. No cóż, smakuje nie tylko maluchom ;-).Składniki na
biszkopt:4
jajka2/3 szklanki drobnego
cukru do wypieków100 g
mąki pszennej40 g
mąki ziemniaczanejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać.
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami
cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając.Do masy jajecznej wsypać przesianą
mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki by składniki się połączyły.Formę o wymiarach 23 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować
boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 30 - 35 minut lub do tzw. suchego patyczka.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzić.Nasączenie:świeżo wyciśnięty sok z 1
cytrynySok wycisnąć do szklanki. Dodać tyle przegotowanej, zimnej
wody by w
sumie otrzymać 2/3 szklanki ponczu, wymieszać, odłożyć.Składniki na krem przecierowy:1 litr soku przecierowego typu Kubuś, smak dowolny (użyłam dokładnie takiego soku -
ananas,
marchewka,
banan,
mango)3 opakowania budyniu
śmietankowego bez
cukru (1 op.= 40 g)
cukier (niekoniecznie, w zależności od tego, czy znajduje się on w soku, dodałam 2 łyżki)250 g
masła, w temperaturze pokojowejZ soku przecierowego i budyniu w proszku ugotować
budyń. W tym celu 3/4 litra soku przelać do garnka i zagotować, w naczyniu obok wymieszać proszek budyniowy i pozostały sok. Rozrobione budynie wlać na wrzątek, doprowadzić do wrzenia i ugotować gęsty
budyń. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą (powinna dotykać wierzchu budyniu), wystudzić w temperaturze pokojowej.
Masło z
cukrem (jego dodatek zależy od soku) utrzeć na lekką, jaśniejszą masę. Dodawać
budyń przecierowy, łyżka po łyżce, ucierając po każdym dodaniu do dokładnego połączenia.Masa śmietankowa:250 g
serka mascarpone600 ml
śmietany kremówki 36%1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii2 łyżki
cukru pudruWszystkie składniki powinny być schłodzone.Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić (trzepaczką do ubijania
białek) do momentu otrzymania sztywnego, gęstego kremu.Dodatkowo:50 g
mlecznej czekolady, startej na tarce50 g
białej czekolady, startej na tarceWykonanie
Biszkoptu nie wyjmować z formy. Nasączyć
cytrynowym ponczem. Na
biszkopt wyłożyć krem przecierowy, wyrównać. Odstawić do stężenia. Po stężeniu kremu przecierowego przygotować masę
śmietankową. Wyłożyć ją na krem przecierowy, wyrównać. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Oprószyć startą
czekoladą.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).