ßßß Cookit - przepis na Tort z malinami i biala czekolada

Tort z malinami i biala czekolada

nazwa

Wykonanie

Młodszy brat tortu tiramisu - kolejny dowód, że przepisy Dorotki, są nie tylko niezawodne, ale też bardzo inspirujące. :) Niezawodny biszkopt, prosty krem z mascarpone, maliny i biała czekolada - połączenie idealne. Wprawdzie nad kwestią estetyczną należałoby jeszcze popracować, ale połączenie malin i białej czekolady rekompensuje niedoskonałości tortowej urody, prawda? ;)
Składniki na biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).
Tortownicę o średnicy 21 -22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto.
Piec ok. 30-40 min. (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.
Do nasączenia blatów:
słoiczek konfitury malinowej
Przed użyciem delikatnie podgrzać.
Składniki na masę:
750 g serka mascarpone
150 ml śmietany kremówki
100 g drobnego cukru do wypieków (ewentualnie cukru pudru) z prawdziwą wanilią
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Dodać serek mascarpone i wymieszać (ja wymieszałam krótko mikserem).
Ponadto:
100 g białej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach
250 g malin (jeśli mrożone, rozmrozić przed użyciem)
Wykonanie tortu:
Jeden blat biszkoptu położyć na tortownicy. Nasączyć 1/3 konfitury. Wyłożyć 1/3 masy z mascarpone, ułożyć 1/3 malin, posypać 1/3 wiórków czekoladowych. Następnie wyłożyć 2 biszkopt, nasączyć, itd. kończąc tort masą z mascarpone posypaną ostatnią częścią wiórków i ozdobioną malinami. Boki również wysmarować masą. Schłodzić przez 3 godziny w lodówce.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2010/01/Tort-z-malinami-i-biala-czekolada.html