Wykonanie
czyli po prostu tort kajmakowy! lekki
biszkopt nasączony
alkoholem przełamany bardzo słodką karmelową masą! pysznoooości! :)Wszystkie składniki podaję w proporcji na tortownicę o średnicy 23cm.
Biszkopt:5
jajek3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanejBiałka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając.
Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170ºC około 40 minut do tzw. suchego patyczka.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Po całkowitym wystygnięciu oddzielić
biszkopt od formy i przekroić na 3 części.Masa
śmietanowo-karmelowa:500 ml mocno schłodzonej
śmietanki 30%2 łyżki
cukru pudru250g
mascarpone1 puszka masy krówkowej (500g)
Śmietankę ubić z
cukrem pudrem na sztywno. W osobnym naczyniu wymieszać
mascarpone i masę
krówkową. Dodać je do
śmietany, krótko zamieszać do połączenia.Dodatkowo:1/4 szklanki
wódkisok wyciśnięty z jednej
cytrynymigdały w płatkach i 1/4 puszki masy krówkowej do dekoracjiCałość:Ułożyć jeden blat
biszkoptu na paterze i nasączyć go
wódką wymieszaną z
sokiem z cytryny, nałożyć masę
śmietanowo-karmelową. Tak samo postąpić z kolejnymi blatami. Wyłożyć masę także na boki. Wierzch
tortu udekorować dowolnie masą
krówkową i posypać
migdałami w płatkach.Smacznego! :)