ßßß Cookit - przepis na Tort "Dulce de Leche"

Tort "Dulce de Leche"

nazwa

Wykonanie

czyli po prostu tort kajmakowy! lekki biszkopt nasączony alkoholem przełamany bardzo słodką karmelową masą! pysznoooości! :)
Wszystkie składniki podaję w proporcji na tortownicę o średnicy 23cm.
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170ºC około 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Po całkowitym wystygnięciu oddzielić biszkopt od formy i przekroić na 3 części.
Masa śmietanowo-karmelowa:
500 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
250g mascarpone
1 puszka masy krówkowej (500g)
Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. W osobnym naczyniu wymieszać mascarpone i masę krówkową. Dodać je do śmietany, krótko zamieszać do połączenia.
Dodatkowo:
1/4 szklanki wódki
sok wyciśnięty z jednej cytryny
migdały w płatkach i 1/4 puszki masy krówkowej do dekoracji
Całość:
Ułożyć jeden blat biszkoptu na paterze i nasączyć go wódką wymieszaną z sokiem z cytryny, nałożyć masę śmietanowo-karmelową. Tak samo postąpić z kolejnymi blatami. Wyłożyć masę także na boki. Wierzch tortu udekorować dowolnie masą krówkową i posypać migdałami w płatkach.
Smacznego! :)
Źródło:http://cookingismyescape.blogspot.com/2013/03/tort-dulce-de-leche.html