Wykonanie
Dzisiaj polecam roladę , smaczną, delikatną. Warto wypróbować.
SKŁADNIKI4
jajka18 dag
cukru1 torebka
waniliowego7 i 1/2
maki pszennej1 i 1/2
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia5 dag mielonych i 10 dag całych
orzechów laskowych15 dag , np kremu nugatowego typu nutella50 dag
serka mascarpone25 dag chudego
twarogu1 łyżka
kakao100 ml. kremówki
cukier puder i
kakao do opruszeniaWYKONANIEOddzielić
żółtka od
białek.
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dosypując 5 łyżek
cukru. Kolejno dodawać po jednym
żółtku , za każdym razem dokładnie łącząc je z masą.
Mąkę przesiać przez sitko , dodać do masy , wsypać
orzechy -wymieszać. Prostokątną blachę wyłożyć pergaminem, rozsmarować przygotowane ciasto. Piec 10 min . w tem. 200 C. Gorący
biszkopt wyrzucić na wilgotną posypaną
cukrem ściereczkę, zdjąć pergamin. Zwinąć w rulon.Na patelni skarmelizować 2 łyżki
cukru, wsypać całe
orzechy, wymieszać. Kilka odłożyć do dekoracji, pozostałe ostudzić i drobno posiekać.
Serek mascarpone zmiksować z
twarogiem, dodać 3 łyżki
cukru,
kakao, krem nugatowy i posiekane
orzechy-wymieszaćZimny
biszkopt posmarować kremem, zwinąć i odłożyć na godzinę do lodówki.Przed podaniem opruszyć
cukrem pudrem, przebrać ubitą
smietaną.SMACZNEGO