ßßß
- 3-4 łyżki cukru,- 1 łyżka cukru waniliowego,- 3 jajka,- 4 łyżki mąki pszennej,- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,- 1 łyżka kakao,- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,(krem)- 250g serka mascarpone,- 250ml śmietany kremówki,- 2-3 łyżki cukru pudru,+ brzoskwinie z puszki pokrojone w kostkę+ kawałek czekolady do starcia.Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, a następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Suche składniki wmieszać delikatnie do ubitej masy, tylko do połączenia się składników. Blachę (ja użyłam standardowej dużej blachy z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 12-15 minut. Upieczony biszkopt przełożyć na ściereczkę (lniany ręczniczek kuchenny), zdjąć papier do pieczenia i zwinąć. Odstawić do ostudzenia.Krem mascaropne i śmietanę kremówkę zmiksować, dodać cukier puder, cały czas miksując na gładki puszysty krem.Wystudzoną roladę rozwinąć, na biszkopt ułożyć owoce - brzoskwinie pokrojone w kostkę. Na owoce wyłożyć 2/ 3 kremu. Zwinąć i schłodzić w lodówce minimum 2 godziny. Po schłodzeniu posmarować wierzch pozostałym kremem, posypać startą czekoladą i podawać.
Smacznego, Kasia :)